torsdag 9 oktober 2014

Citronkaka med smördeg och vaniljkräm






De här goda kakorna bjöd jag mina arbetskamrater på när det var dags att gå hem på föräldraledighet. Ursprungsreceptet hittar ni här. Smuliga och saftiga smuldegsrutor med en hint av citron, ungefär som sockerkaka i mitten med smuldeg ovanpå.



Citronkaka med smördeg och vaniljkräm


Smuldeg:
250 g rumsvarmt smör
2 tsk bakbpulver
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Fyllning:
2 ägg
2 dl crème fraîche, 34%
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron



Sätt ugnen på 200°C. Nyp ihop alla ingredienserna till smuldegen så att det är bra blandat. Lägg bakplåtspapper i en  form med kanter, ca 20x25 cm. Smula ner hälften av degen i formen. 
Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämt över smuldegen. Smula därefter över resten av smuldegen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Pudra gärna över lite florsocker innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar