tisdag 18 februari 2014

Hallonmoussetårta med mjölkchokladganache





Idag har jag varit hemma hos mamma och firat hennes födelsedag med tårta och hundpromenad. Hon bjöd på nybakta scones och jag tog med mig en tårta att överraska henne med. Det var en sisådär hundra år sedan jag sist åt nybakta scones så det var välkommet och underbart gott. Min tårta däremot blev totalt misslyckad. Från början och genom två tredjedelar av baket var tanken att det skulle bli en päron- och mintchokladtårta med sockerkaksanslag, men det enda som följde den ursprungliga planen var sockerkaksbottnarna. Receptet till dem hittade jag här. Bottnarna blev ganska torra och smuliga och först tänkte jag att de inte skulle gå att äta men sen jag hittade lite päronsmoothie i kylskåpet som jag penslade bottnarna med i samband med att jag lade ihop tårtan. Resultatet blev en saftig och god tårta.
Päronfyllningen blev totalt misslyckad men som tur var hittade jag en halv påse hallonmoussemix i skafferiet som jag hade glömt bort. Jag har bara testat hallonsmaken men den är verkligen supergod. En bra räddare-i-nöden-mix att ha hemma. En halv påse räckte till två lager men vill man ha ett tjockare lager rekommenderar jag att ta en hel påse.
När jag skulle göra mintchokladfyllningen var mintessensen puts väck och ingenting hade jag hemma som kunde ersätta den. Jag gjorde en mjölkchokladganache istället. Grymt god! Nu har jag lovat sonen att göra en chokladtårta till hans födelsedag med samma mjölkchokladganache som fyllning.



Sockerkaksanslag
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa rumsvarma ägg och socker tills det är riktigt vitt och pösigt. Blanda resten av ingredienserna i en skål. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis har blandat sig. Smöra och bröa en form, 24 cm, hela vägen upp för kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter. Låt svalna under bakduk. Dela tårtan i tre lika stora bottnar när kakan har svalnat.





Mjölkchokladganache
450 g mjölkchoklad
2,5 dl vispgrädde 

Värm grädden i en kastrull till nästan kokpunkt, tag kastrullen från värmen precis innan det börjar koka. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Lägg ner bitarna i den varma grädden och låt dem smälta. Blanda väl. Ställ in chokladkrämen att svalna i kylskåpet medan du gör klart fyllningen och lägger ihop tårtan.

Pensla en av bottnarna med saft eller liknande för att få tårtan riktigt saftig och god. Bred på hälften av hallonfyllningen och lägg sedan på nästa botten. Pensla även den med saft. Bred på resten av moussen innan du lägger på den sista bottnen och penslar den med saft.
Tag ut ganachen ur kylskåpet och vispa den en stund med elvisp. Krämen ska tjockna och bli fast. Spackla sedan tårtan med ganachen och garnera på valfritt sätt. Jag hyvlade vit choklad över. Gör tårtan dagen innan så att den hinner gotta till sig.








5 kommentarer: