torsdag 11 september 2014

Kantarellpaj med lök och salami






Paj är ju världens bästa restmat. Sno snabbt ihop ett pajskal, lägg i vad som finns i kylskåpet och häll på en äggstanning. In i ugnen och så är den klar lagom till bordet är dukat, salladen är färdigskuren och barnen har fått på sig pyjamas. Eller kanske världens bästa bjudmat? På ett buffébord eller som tillbehör till kräftor? Eller för att det är så gott? Eller för att det är så enkelt? 



Kantarellpaj med lök och salami

Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
 3/4 dl lättkesella

Fyllning:
2 stora nävar färsk bladspenat
 1 hackad gul lök
0,5-1 röd paprika i små bitar
2 dl stekta kantareller
75 g salami i små bitar

3 ägg
2 dl riven vällagrad prästost
2 dl mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
vitpeppar


Sätt ugnen på 200°C. Nyp ihop vetemjöl och smör till en grynig massa innan kesellan knådas i. Tryck ut degen i en pajform, nagga den med en gaffel och låt den förgräddas i ca 15 minuter.

Stek hackad lök i lite smör i en stekpanna tills den är mjuk, vänd ner spenaten och stek hastigt. Fördela spenat, lök, paprika, salami och stekta kantareller jämnt i pajskalet.

Blanda ihop ägg, mjölk, ost, vitlök och kryddor och häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen tills den har fått fin färg, ca 30-40 minuter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar