onsdag 7 augusti 2013

Smältande smördegspiroger med prästost, zucchini och kantareller.


Dags för en ny råvara att inspireras av. Augusti månads grönsak som det ska tillagas någonting gott av är zucchini och det passar mig utmärkt. En mild och oansenlig grönsak men anpassningsbar och med oändligt användningsområde. Testa till exempel att riva ner den i degen nästa gång du ska baka bröd, eller varför inte baka en kaka på den?
Jag har valt att göra små smördegspiroger som verkligen smälter i munnen på en. Gudagoda. Smaken förhöjs med nyplockade kantareller och en vällagrad bit prästost. Tillsätt gärna en liten skvätt konjak. De här är fina att servera som ett drinktilltugg i väntan på maten.
På Gröna skafferiets hemsida kan du läsa mer om Säsongens bästa.
Röran som pirogerna fylls med kan blandas ut med lite mer yoghurt, då blir den kanon att fylla en bakad potatis med.Smördegspiroger med prästost, zucchini och kantareller

En halv liten zucchini
150 g färska kantareller
50 g vällagrad prästost
100 g rysk yoghurt
2 pkt färsk smördeg à 250 g
Rapsolja att steka i
Salt och vitpeppar efter smak och tycke
1 lätt uppvispat ägg för pensling

Finhacka zucchinin och kantarellerna. Förväll och stek i rapsolja. Salta och peppra.
Lägg svampen och zucchinin i en skål, rör i yoghurt och därefter ost. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Rulla upp smördegarna och kavla ut dem lätt med en kavel. Tag ut rundlar med hjälp av ett glas. Degen som blir över knådas ut på mjölat bord kavlas ut med en mjölad kavel och nya rundlar tas ut, det ska bli ca 30 st allt som allt.
Lägg en liten klick fyllning på varje rundel. Pensla kanterna med ägget och vik sedan över ena sidan så att det blidas ett lock. Tryck till kanterna försiktigt med en gaffel. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda dem i ugnen på 200 grader ugnsvärme i ca 20 minuter eller tills de har fått fin färg. Servera dem ljumma.Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar