torsdag 13 juni 2013

Jordgubbsvinäger med timjan

Det här är mitt bidrag till Säsongens bästa hos Det gröna skafferiet. Juni månads utmaning går under temat "Min skörd" och ska tillagas på den råvara som deltagarna själva anser vara månadens bästa. Jag har valt jordgubbar och färska örter som bästa råvaran. Finns det någonting bättre än en örtdoftande trädgård och smakerna som kommer fram i både sött och salt? Med rätt kryddväxt är det lätt att göra en annars så uttryckslös maträtt till en spännande delikatess. En förklaring varför jag har valt jordgubbar känns överflödig. 
Den här jordgubbsvinägern har fått en extra dimension med hjälp av några kvistar timjan, som för övrigt är min favoritkryddväxt. Använd den där det behövs lite extra smak av sommar, till exempel på din sallad eller i en dessert. En annan sak som är bra med vinägern är att den håller i flera månader i kylen så det kommer finnas många tillfällen då den kan förhöja smaken på din matlagning.

Jordgubbsvinäger

200 gram jordgubbar
5 dl äppelcidervinäger
3 kvistar timjan

Tvätta, snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg dem tillsammans med timjanskvistarna i en bunke och häll över äppelcidervinägern. Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Sila bort jordgubbarna och häll vinägern på väl rengjorda glasflaskor. Ställ svalt.

2 kommentarer: