lördag 22 juni 2013

Midsommar 2013

Äntligen en midsommar med sol och värme! Visst, ett par regnskurar hanns också med, men det hör väl till en svensk midsommar? Sol, hav, värme, familj, vänner, dans, jordgubbar, grillning och en natt som i princip aldrig blir riktigt mörk, mättad av blomsterdoft. Hur härligt är inte det?
Det här året var det första med dans kring midsommarstången sedan jag själv var i den där dansåldern och det var precis så kul som jag kommer ihåg att det var, men huvudsaken var att min son (och hans farmor och mormor) gladdes av det. Efter dansen bjöd svärfar på en klassisk jordgubbstårta på sockerkaka, vaniljkräm, grädde och jordgubbar. Det om något kan vara värt en vända i dansen. Jag måste komma ihåg att fråga efter receptet på tårtbottnen då den var väldigt saftig och god.

Årets midsommartårta fick bli väldigt snabbakad och enkel eftersom min make hade ätit upp kexen som jag skulle ha till bottnen. Suck. Alltså fick jag åka till affären på midsommaraftonsmorgonen och inhandla flera. Medan jag panikbakade tackade jag högre makter för att affärerna höll öppet en afton som denna. Det här är min variant av den berömda Banoffee-pajen. Helt klockren om man som jag inte gillar Digestivekex.
Bottnen till kakan är densamma som till den här kakan, alltså 1 paket Maryland cookies, double chocolate, 75 gram smör och 1 rad mörk choklad från en tvåhundragramskaka. 

Kexen krossas och smöret smältes. Chokladen röres i det smälta smöret och röres tills det har blandats. Smörblandningen hälls i bland kexen och blandas ordentligt. Massan fördelas jämt i en form med avtagbara kanter. Låt kakan gräddas ca 5 minuter i 200 graders ugnsvärme. 

När kakan har svalnat bredes en burk karamelliserad mjölk på. Skiva 1,5-2 bananer och fördela över kakan, bred på ett lager vispad grädde och toppa med skivade jordgubbar. 
1 kommentar: