fredag 14 juni 2013

Tacobullar

Regn, blåst, ett sjukt barn och borttappade husnycklar. Bra kombo. Det betyder i och för sig tid över för att fylla frysen med picknick- och fikamat. En variant på de klassiska pizzabullarna, med fyllning av rester på tacofärs som jag hittade i frysen, blev gjorda. För att göra dem lite mer matiga och mättande gjorde jag degen på dinkelfullkorn och eftersom jag alltid köper hem fil som jag sedan inte äter upp står det alltid gammal fil i kylskåpet som är perfekt att ha som degvätska i ett brödbak.


Dinkeldeg:
25 g jäst
3 dl filmjölk
1 tsk salt
500 g dinkelmjöl, fullkorn
1 msk rapsolja

Fyllning:
gårdagens tacofärs
1 dl matlagningsyoghurt
2 msk tomatpuré
2 dl riven ost
flingsalt och peppar

Smula ner jästen i en bunke. Häll ner 1 dl kall filmjölk och rör tills jästen har löst sig, häll då i resten av ingredienserna, men spara lite mjöl till utbaket. Arbeta degen kraftigt i maskin på låg hastighet tills degen känns smidig och elastisk. Låt så degen jäsa i ca en timme.
Blanda matlagningsyoghurten med tomatpurén. Kavla ut degen till en avlång rektangel. Bred på tomatsåsen och fördela färsen jämt. Toppa slutligen med riven ost.
Rulla ihop degen från långsidan och skär den i 20 lika stora bitar. Lägg bitarna i stora bullformar. Sätt på ugnen på 225 grader och låt bullarna vila medan ugnen blir varm och en liten stund till. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg utblandat med lite vatten. Dra ett varv med pepparkvarnen över varje bulle och strö över lite flingsalt. Grädda bullarna i 12-15 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar