lördag 24 augusti 2013

Lime- och saffranslax. Fredagsmiddag med familjen.








Tjoho, äntligen fredag innan ledig helg! Dessutom hann jag med att sluta tidigt idag så det blev en massa mys med familjen. Promenad med son och hund i skogen och trerättersmiddag. När sedan sonen hade somnat avslutade jag och maken kvällen med det sista avsnittet av tredje säsongen av The Killing. Vad tycker ni om den serien? Jag älskar stämningen i serien och tredje säsongen har varit betydligt bättre än de två första, som för den delen också var bra. Helt enkelt en riktigt skön och avslappnad fredagskväll. 
Till huvudrätt blev det laxfilé med lime och saffranssås. Smarrigt och med härligt uppiggande färg. Vi åt den med pasta och nyriven parmesan. Till förrätt serverade vi halstrade pilgrimsmusslor och till efterrätt tjuvåt vi av de varma chokladfondanterna som jag hann göra klart till morgondagens middag. Jag passade även på att förbereda glassen som jag ska servera till fondanterna i morgon så att den hinner vila i kylskåpet över natten. Här nedan följer receptet på laxen.


Lime- och saffranslax
4 portioner

500 g färsk, benfri laxfilé med eller utan skinn
2 dl lättcrème fraiche
0,5 paket saffran
nymald svartpeppar
2 krm salt
1 krm chiliflakes
0,5 msk flytande honung
0,5 krm kanel
1 msk finhackad vitlök
2 lime

Sätt på ugnen på 175 grader. Skölj laxen i kallt vatten, torka av den med en bit hushållspapper och lägg den sedan i en smord ugnsform. Salta och peppra. Skiva 1,5 lime och lägg skivorna ovanpå laxen. Pressa ut saften ur den sista halvan av limen och blanda det tillsammans med övriga ingredienser till en sås. Bred såsen över laxen och sätt in formen i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter.  


Follow on Bloglovin

4 kommentarer:

  1. Vilken underbar kväll, så mysigt! Har dock inte sett den serien. Lät dessutom gott med pilgrimsmusslor, lax (samt saffran) och choklad, vilka jag alla älskar!

    SvaraRadera
  2. Jag gjorde den här fisken ikväll och den var jättegod, till och med barnen gillade den. Kom dock på när den stod i ugnen att jag hade glömt att ha i saffran, så nästa gång blir den nog ännu bättre :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det gå, hoppas att det blev gott ändå:) Jag gillar mat som är lätt att förbereda men som ändå är god.

      Radera