onsdag 23 april 2014

Kardemummaglass





Åh, hemgjord glass i stora lass. Kardemummaglass är nästan lika god som basilikaglass och det säger en hel del. Gör den gärna klar tills precis innan du ska äta den så blir den så där krämig och len som italiensk glass brukar vara. Ställ sedan in resten i frysen.



Kardemummaglass
 
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
5 äggulor
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm äkta vaniljpulver
knappt 1 tsk kardemumma, malen
 
 
Sjud mjölk och grädde under omrörning i en liten kastrull på spisen. Tag av från värmen precis innan den börjar koka. Vispa äggulor, vaniljsocker, salt, vaniljpulver och socker lätt så att det är väl blandat och har tjocknat något. Häll sedan ner mjölkblandningen försiktigt i äggen under lätt vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm den tills precis innan den kokar, men var noga med att den inte börjar koka. Den ska komma upp i en temperatur av 85 grader för att äggsmaken inte ska bli så framträdande. Tag av från värmen och tillsätt kardemumman. Låt svalna innan blandningen ställs in i kylskåpet där den ska mogna i minst 8 timmar. Kör den sedan i glassmaskin efter instruktionerna till din glassmaskin.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar