tisdag 4 juni 2013

Strawberry curd med basilika




På väg till Uppsala för studentfirande. Det ska bli grymt kul men det betyder även att jag har en del tid i bilen att slå ihjäl. Envis som jag är, kan jag inte låta bli att pilla med datorn medan vi kör, trots bristen på extrapåsar. Dumt kanske. Att sitta passiv är annars inte min starka sida, så jag tänkte använda tiden till att dela med mig av en av sakerna som jag hann göra i söndags, och som för övrigt är ett av mina favoritrecept som passar så där extra bra som fyllning i en midsommartårta med maräng och grädde. Självklart med mängder av skivade jordgubbar ovanpå. Precis som det ska vara på en midsommartårta.
Har ni inte testat curd gjord på jordgubbar tidigare är det hög tid att göra det nu. Otroligt gott och lite extra roligt att göra den själv. Den här har jag smaksatt med lite färsk basilika.
Som slutkläm på det här inlägget måste jag bara få säga hur dålig musik det spelas på P3. Så nu är det sagt. Åter till vägen och älgarna.


Strawberry curd med basilika

150 gram jordgubbar
1 tsk citronzest
3 msk pressad citron
0,5 dl + 1 dl strösocker
1 tsk hackad färsk eller frusen basilika
3 äggulor
100 g smör i tärningar

Skiva jordgubbarna. Koka dem tillsammans med zest, saft, basilika och en halv deciliter socker i ca fem minuter. Låt svalna och mixa den sedan slät.
Vispa äggulor och en deciliter socker poröst. Rör ner det i jordgubbspurén och värm sedan smeten på svag värme till strax under kokpunkt och tills den har tjocknat något. Tag den då från värmen och rör i smöret, lite i taget. Häll upp i en väl rengjord burk och låt den svalna i kylen.

6 kommentarer:

  1. Min kompis Minna tipsade om det här receptet på din blogg - tänkte göra sommar-marängtårtan till midsommar! Tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Det tycker jag absolut att du ska göra. Enkel och underbart god:) Jag slår ett slag för hemmagjord curd.

      Radera
  2. Hej!
    Jag gjorde den här i dag, tänkte använda den i morgon i min midsommartårta med sockerkaksbotten och vispad grädde och färska jordgubbar, kommer bli gott!
    Gjorde den dock med 0.5dl mindre socker än receptet ville inte att det skulle bli för sött i tårtan.

    Hälsningar

    tilde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter ljuvligt! Jag ska nog också testa med mindre socker nästa gång, blev det bra?

      Radera
  3. En hit i tårtan på 4-års kalaset!! Supergott och fräscht.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Vad gjorde du för tårta? Grattis till fyraåringen:)

      Radera