tisdag 30 juli 2013

Kanelbullar på surdeg
Lata semesterdagar med sommarfikor i trädgården. Saftiga kanelbullar med mycket smak av kanel och smör. Inget tillfälle är sämre valt än något annat för att äta kanelbullar. Gör en sats och fyll frysen med så går det fort och lätt att få fram någonting att bjuda på när det kommer oväntade gäster.Kanelbullar på surdeg

Deg:
500 g A-fil citron
1000 g dinkelsikt
100 g dikelmjöl, fullkorn
100 g muscavadosocker
0,7 dl vit sirap
200 g äkta smör, rumstempererat
25 g jäst
2 tsk salt
50 g surdeg

Fyllning:
250 g äkta smör, rumstempererat
250 g socker (gärna hälften råsocker)
20 g kanelSmula ner jästen i en bunke. Värm filen till fingervarm i en liten kastrull, rör sen ner lite av filen i jästen och rör tills all jäst är upplöst innan du häller ner resten av filen och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna, men spar lite av mjölet till utbakningen, och kör med köksassistenten på låg fart i några minuter innan du höjer farten ett snäpp och kör ytterligare 6-7 minuter. Degen ska vara ordentligt arbetad och kännas smidig och elastisk. Gör gärna ett glutenprov; ta en degbit, rulla den till en boll och dra ut den som en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker, är degen inte riktigt färdig så kör ett par minuter till.

Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en stor avlång rektangel och bred sedan ut kanelblandningen ovanpå. Rulla ihop degen från långsidan och skär i 40 lika stora bitar som läggs i bullformar på bakplåt. Låt bullarna jäsa på bakplåt under bakduk i två timmar. Pensla dem sedan med ägg utblandat i lite vatten och en klick sirap. Sätt ugnen på 220 grader men sänk värmen till 200 grader när bullarna sätts in i ugnen. Grädda dem i ca 15 minuter eller tills bullarna har fått fin färg. Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.


Follow on Bloglovin

4 kommentarer:

 1. Varför just citronfil? Hittar ingen sån här uppe... Funderar även på om degen inte ska jäsa nått innan utbak. Om så är fallet var de ju enkelt!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Har ni inte citronfil? Ska jag skicka upp lite?;) Det är klart att det går med vanlig fil eller annan degvätska, men den gör degen lite fräschare, inte så mycket så att det är värt att söka efter det. Tag vad du har hemma:)
  Degen ska inte jäsa innan utbak så det är bara att köra på.

  SvaraRadera
 3. Jag tog vanlig fil, funka bra. Bullarna var sjukt goda!! Tack för bra recept!

  SvaraRadera
 4. Jag vet, men det är inget för dem som räknar kalorier;)

  SvaraRadera