torsdag 11 juli 2013

Nutellaglass


Äntligen är det dags för en ny Månadens sötsak hos Söta saker! Temat för juli månad är Semester. Vad är då semester för mig? Överst på listan kommer Nutella. Ingen semester utan Nutella. När jag och mina syskon var små var semestern den enda gång vi fick äta Nutella, så fortfarande är förekomsten av Nutella på ett hotells frukostbuffé en indikation på om hotellet är värt att besöka igen eller inte.
På andra plats kommer glass. En riktigt fin och stor glassbägare med skopglass, grädde, jordgubbar och chokladsås eller något i den stilen. Det är semester för mig. Alltså har jag kombinerat de två till en underbar Nutellaglass.  Helt enkelt oemotståndlig i sommarvärmen. Välkommen till sommar och semester:)


Nutellaglass

2 dl mjölk
2 dl Nutella
5 äggulor
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl vispgrädde
lite extra Nutella att ringla i


Sjud mjölk och Nutella under omrörning i en liten kastrull på spisen. Tag av från värmen precis innan den börjar koka. Vispa äggulor, vaniljsocker, salt och socker lätt så att det är väl blandat och har tjocknat något. Häll sedan ner mjölkblandningen försiktigt i äggen under lätt vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm den tills precis innan den kokar, men var noga med att den inte börjar koka. Den ska komma upp i en temperatur av 85 grader för att äggsmaken inte ska bli så framträdande och en sjuden glassmet blir tjockare och därmed stabilare och mindre lättsmält. Tag av från värmen och häll ner vispgrädden, rör ordentligt och ställ sedan in smeten i kylskåpet och låt den mogna där i minst 8 timmar. Det gör att fettkristallerna omstruktureras och lättare klibbar ihop så att glassen blir stabilare och mer krämig. Här kan du läsa mer om glasstillverkning.
När glassen har vilat i kylen är det dags att frysa den i glassmaskin. Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen i princip är klar tar du upp en klick Nutella i en liten skål och värmer den försiktigt några sekunder i micron tills den är mjuk nog att rinna. Ringla sedan ner Nutellan med de sista  tagen med omröraren. Låt den inte gå för många varv för då blandas Nutellan ut för mycket. Häll upp i en frysburk och förvara den i frysen.Söta sakerFollow on Bloglovin

3 kommentarer:

  1. Så oerhört gott det ser ut, måste prova någon dag!

    SvaraRadera
  2. Tack tack för bra recept. Inget med nutella kan ju gå fel :)

    SvaraRadera
  3. Håller helt med dig! Ingenting blir dåligt med Nutella:) Kul att du gillade receptet.

    SvaraRadera