tisdag 1 oktober 2013

Focaccia med oliver






I somras var vi på semester i Ligurien, Italien och åt där de godaste små närproducerade oliver och drack lokalt tillverkat rödvin. Otroligt gott. Med hem i resväskan fanns så klart oliver, pesto och rödvin från trakterna där vi bodde. Oliverna och peston kom till sin rätt i en god pastasås med grillad kyckling, crème fraiche, soltorkade tomater och vitlök och serverades tillsammans med en flaska liguriskt rödvin. Till lunch när vi låg på stranden åt vi varje dag varsin bit nybakt focaccia, bakat med oliver, olivolja och tomatsås. Jag skippade tomatsåsen men bakade ett focaccia med oliver som jag serverade till pastasåsen.


Focaccia med oliver

25 g jäst
3, 5 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk flytande honung
7-8 dl vetemjöl special
olivolja att ringla ovanpå
svarta oliver
flingsalt

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och lite mjöl i taget. Degen ska vara ganska lös och inte för torr. Arbeta degen smidig i maskin, ca 7-8 minuter. Jäs degen övertäckt i ca 30-40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och sväng ihop den några gånger. Platta ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Stick hål i degen med en potatissticka för att ta bort ev bubblor. Täck över och låt jäsa i ca 30 minuter. 
Sätt på ugnen på 225 grader. Droppa över olivolja. Tryck ner oliver i degen och strö över lite salt. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.


Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar