onsdag 9 oktober 2013

Vetebröd med vaniljfyllning


När jag var liten brukade min mamma alltid fylla hälften av bullarna med kanel och den andra hälften med vaniljfyllning. Vad som är godast det beror på tillfället men det hör till att baka vaniljbullar. 


Vetebröd med vaniljfyllning

Deg:
500 g vaniljyoghurt
1000 g vetemjöl special
100 g rågmjöl, fullkorn
100 g muscavadosocker
0,7 dl vit sirap
200 g äkta smör, rumstempererat
25 g jäst
2 tsk salt
50 g surdeg

Fyllning:
250 g äkta smör, rumstempererat
3-4 dl florsocker


Smula ner jästen i en bunke. Värm yoghurten till fingervarm i en liten kastrull, rör sen ner lite av yoghurten i jästen och rör tills all jäst är upplöst innan du häller ner resten av yoghurten och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna, men spar lite av mjölet till utbakningen, och kör med köksassistenten på låg fart i några minuter innan du höjer farten ett snäpp och kör ytterligare 6-7 minuter. Degen ska vara ordentligt arbetad och kännas smidig och elastisk. Gör gärna ett glutenprov; ta en degbit, rulla den till en boll och dra ut den som en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker, är degen inte riktigt färdig så kör ett par minuter till.

Rör ihop smör och florsocker till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en stor avlång rektangel och bred sedan ut smörblandningen ovanpå. Rulla ihop degen från långsidan och skär i 40-50 lika stora bitar som läggs i bullformar på bakplåt. Låt bullarna jäsa på bakplåt under bakduk i två timmar. Pensla dem sedan med ägg utblandat i lite vatten och en klick sirap. Sätt ugnen på 220 grader men sänk värmen till 200 grader när bullarna sätts in i ugnen. Grädda dem i ca 15 minuter eller tills bullarna har fått fin färg. Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.
Pudra dem med florsocker innan servering. Ska du frysa bullarna väntar du med att pudra dem förrän efteråt.

Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar