onsdag 23 oktober 2013

Laxburgare i ugnen




Åh, fisk är ju typ det bästa som finns. Här kommer ett enkelt och gott recept på laxburgare som innehåller potatis och morötter i ett desperat försök att få i en kräsen tvååring en varierande kost. Till min stora glädje kastade han i sig maten. När hände det sist? Gör dem i ugnen så slipper du stå vid spisen och försöka vända dem utan att de faller ihop. Jag gillar att laga mat och att baka, men just stå och steka på spisen är det jag minst av allt tycker är roligt. Visst får burgarna en vackrare yta vid stekning men du slipper de extra kalorierna det tillför att steka i olja eller smör. Av receptet blir det ca 20 st stora burgare, fler om du väljer att göra dem mindre. Frys de som blir över så är det lätt att få till en bra middag.


Laxburgare, ca 20 st
1,4 kg färsk laxfilé med skinn
ca 5 stora potatisar
2-3 morötter
1 dl lätt crème fraîche
4-5 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk Maizena
2 msk pressad citron
salt och peppar

Vitlökssås
2 dl lätt crème fraîche
2 tsk majonäs
1 tsk pressad citron
2 vitlöksklyftor
frusen hackad dill
1 tsk flytande honung
salt och peppar

Tillbehör som paprikaringar, rödlök i ringar, gurkskivor, krasse och hamburgarbröd.

Skala potatis och morötter. Skiva morötterna i slantar och dela potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka. Pressa eller mosa dem med en gaffel i en bunke.
Sätt ugnen på 150 grader. Skär skinnet av laxen och skölj fisken. Dela den i mindre bitar och kör fisken till en färs i en matberedare tillsammans med Maizena. Skala och hacka vitlöken. Blanda ner fisken och övriga ingredienser i bunken med potatisen och morötterna. Blanda väl. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar. Forma 20 st stora burgare med händerna och lägg dem på bakplåtarna. Om du sköljer händerna i vatten emellanåt är det lättare att få till fina burgare. Sätt på varmluften och tillaga dem i ugnen ca 20-25 minuter.

Skala och hacka vitlöken. Blanda alla ingredienser till såsen och låt stå en stund innan servering.



Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar