tisdag 30 juli 2013

Kanelbullar på surdeg




Lata semesterdagar med sommarfikor i trädgården. Saftiga kanelbullar med mycket smak av kanel och smör. Inget tillfälle är sämre valt än något annat för att äta kanelbullar. Gör en sats och fyll frysen med så går det fort och lätt att få fram någonting att bjuda på när det kommer oväntade gäster.



Kanelbullar på surdeg

Deg:
500 g A-fil citron
1000 g dinkelsikt
100 g dikelmjöl, fullkorn
100 g muscavadosocker
0,7 dl vit sirap
200 g äkta smör, rumstempererat
25 g jäst
2 tsk salt
50 g surdeg

Fyllning:
250 g äkta smör, rumstempererat
250 g socker (gärna hälften råsocker)
20 g kanel



Smula ner jästen i en bunke. Värm filen till fingervarm i en liten kastrull, rör sen ner lite av filen i jästen och rör tills all jäst är upplöst innan du häller ner resten av filen och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna, men spar lite av mjölet till utbakningen, och kör med köksassistenten på låg fart i några minuter innan du höjer farten ett snäpp och kör ytterligare 6-7 minuter. Degen ska vara ordentligt arbetad och kännas smidig och elastisk. Gör gärna ett glutenprov; ta en degbit, rulla den till en boll och dra ut den som en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker, är degen inte riktigt färdig så kör ett par minuter till.

Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en stor avlång rektangel och bred sedan ut kanelblandningen ovanpå. Rulla ihop degen från långsidan och skär i 40 lika stora bitar som läggs i bullformar på bakplåt. Låt bullarna jäsa på bakplåt under bakduk i två timmar. Pensla dem sedan med ägg utblandat i lite vatten och en klick sirap. Sätt ugnen på 220 grader men sänk värmen till 200 grader när bullarna sätts in i ugnen. Grädda dem i ca 15 minuter eller tills bullarna har fått fin färg. Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.














Follow on Bloglovin

torsdag 11 juli 2013

Nutellaglass


Äntligen är det dags för en ny Månadens sötsak hos Söta saker! Temat för juli månad är Semester. Vad är då semester för mig? Överst på listan kommer Nutella. Ingen semester utan Nutella. När jag och mina syskon var små var semestern den enda gång vi fick äta Nutella, så fortfarande är förekomsten av Nutella på ett hotells frukostbuffé en indikation på om hotellet är värt att besöka igen eller inte.
På andra plats kommer glass. En riktigt fin och stor glassbägare med skopglass, grädde, jordgubbar och chokladsås eller något i den stilen. Det är semester för mig. Alltså har jag kombinerat de två till en underbar Nutellaglass.  Helt enkelt oemotståndlig i sommarvärmen. Välkommen till sommar och semester:)










Nutellaglass

2 dl mjölk
2 dl Nutella
5 äggulor
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl vispgrädde
lite extra Nutella att ringla i


Sjud mjölk och Nutella under omrörning i en liten kastrull på spisen. Tag av från värmen precis innan den börjar koka. Vispa äggulor, vaniljsocker, salt och socker lätt så att det är väl blandat och har tjocknat något. Häll sedan ner mjölkblandningen försiktigt i äggen under lätt vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm den tills precis innan den kokar, men var noga med att den inte börjar koka. Den ska komma upp i en temperatur av 85 grader för att äggsmaken inte ska bli så framträdande och en sjuden glassmet blir tjockare och därmed stabilare och mindre lättsmält. Tag av från värmen och häll ner vispgrädden, rör ordentligt och ställ sedan in smeten i kylskåpet och låt den mogna där i minst 8 timmar. Det gör att fettkristallerna omstruktureras och lättare klibbar ihop så att glassen blir stabilare och mer krämig. Här kan du läsa mer om glasstillverkning.
När glassen har vilat i kylen är det dags att frysa den i glassmaskin. Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen i princip är klar tar du upp en klick Nutella i en liten skål och värmer den försiktigt några sekunder i micron tills den är mjuk nog att rinna. Ringla sedan ner Nutellan med de sista  tagen med omröraren. Låt den inte gå för många varv för då blandas Nutellan ut för mycket. Häll upp i en frysburk och förvara den i frysen.



Söta saker



Follow on Bloglovin

onsdag 10 juli 2013

Sommarsallad med jordgubbar och melon




Måste bara tipsa om den här enkla och grymt goda sommarsallad som passar så där ypperligt bra till grillat. Sött möter salt. Den innehåller solmogna jordgubbar, nätmelon, hackad rödlök och smulad fetaost. Av alla fetaostar som går att köpa i vanlig livsmedelsbutik är Zetas fetaost med havssalt min absoluta favorit. Testa den om du inte redan har gjort det! 




Follow on Bloglovin

tisdag 9 juli 2013

Tryffeltårta med maräng









Jag har ju helt glömt bort att lägga upp en bild på tryffeltårtan jag gjorde av marängbottnen och det som blev över av chokladtryffeln med jordgubb. Hälften av satsen gjorde jag tryfflar av och den andra hälften blev en maffig och chokladig fyllning till den här tårtan. 
På marängen lade jag ett lager tryffel och på den en massa skivade jordgubbar. Sist men inte minst lade jag på ett lager vispad grädde och toppade den med chokladflarn. För att tryffeln ska vara lätt att breda på marängen kan du smälta den försiktigt under omrörning i en liten kastrull. Se till så att den inte är för lös när du breder på den. Låt den svalna innan du lägger på jordgubbar och grädde.
Trots att choklad är jordens bästa påfund tog smaken överhand när tårtan bara innehöll en marängbottnen, därför kan jag rekommendera er att använda er av två lager maräng och två lager grädde. Jag "räddade" min med lite extra marängtoppar. Missförstå mig inte, den är väldigt god som den är på bilden men blir himmelsk med en extra botten.



Follow on Bloglovin

söndag 7 juli 2013

Sashimi på Salmalax


Hungrig och trött efter en heldag på jobbet, längtade jag hem till de sista avsnitten av säsong 7 av Dexter och till god sashimi på Salmalax. Den här laxen är helt enkelt underbar att skiva i tunna skivor och äta som den är med japansk soja, wasabi och syltad ingefära. Eftersom laxen är så god är det nästan synd att tillaga den eller att smaksätta den för mycket. Less is more. Den säljs färsk vakuumförpackad i välsorterade livsmedelsbutiker. 
Sushi i allmänhet är någonting som jag kan få värsta cravings efter och trots att jag äter det minst ett par gånger i veckan är det precis lika gott varje gång. I går kväll var vi ute i Malmö och käkade sushi och idag blev jag lycklig av få komma hem till min sashimi. 












Den här "söta" annonsen hittade jag i dagens Sydskånskan:)



Follow on Bloglovin

lördag 6 juli 2013

Små söta maränger

När det blir äggvitor över så kan det alltid bakas maränger av dem i brist på bättre idéer. Att kasta är dessutom dumt. Marängsviss är alltid ett säkert kort och på hembakade maränger blir den ännu bättre. De här spritsade jag ut på en bakplåt, klädd med ett smort bakplåtspapper, och bakade mitt i ugnen i ca 45 minuter i 150 grader. Samtidigt gjorde jag en marängbotten som jag ska lägga ihop till en tårta. Mer om det vid ett senare tillfälle.
Vitorna vispas tillsammans med ättiksspriten till ett hårt och fast skum. När det har bildats små toppar i marängen är det dags att tillsätta sockret lite i taget. Vispa till ett fast och glansigt skum. 


Maränger

5 äggvitor
2,5 dl strösocker
0,5 krm ättiksprit















Follow on Bloglovin

onsdag 3 juli 2013

Chokladtryffel med jordgubb




Med jordgubbsmoset som blir över vid saftningen kan man smaksätta sin chokladtryffel. Smaken blir fräsch och pigg, utan att för den delen smaka för mycket bär. När jag gjorde dessa tryfflar var tanken att jag skulle doppa dem i smält vit choklad, men det misslyckades helt så jag fick helt enkelt rulla dem i vanlig kakao. Är det någon som vet hur man lättast går till väga för att få ett fint chokladskal runt sina praliner så får ni gärna dela med er. Tryffeln smalt och blandades med chokladen som blev att annat än fin. 


Chokladtryffel med jordgubb

100 g smör
400 g mörk choklad
1 msk honung
2 dl jordgubbspuré
2 msk koncentrerad jordgubbssaft
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 krm äkta vaniljpulver
1 krm salt

Smält smöret i en kastrull, tag av från värmen och rör ner chokladen och honungen. Rör tills allting har smält och är väl blandat. Tillsätt resten av ingredienserna och rör väl. Klä en form, ca 20x25 cm med plastfolie och fördela smeten jämt i formen. Slå den lite nätt i bordet för att jämna till ytan. Ställ den i kylskåpet för att svalna och stelna. När smeten har stelnat ordentligt är det dags att dela den i lagom stora tryffelbitar allt efter tycke och smak, jag gjorde mina i ca 2x3 cm stora bitar. Stjälp upp tryffeln på en skärbräda och dela den med en vass kniv. Värm gärna eggen i hett vatten som du torkar av innan du skär i tryffeln för att det ska bli fina bitar som inte fastnar i kniven. Rulla sedan bitarna lite försiktigt i kakao. Förvara svalt.







Follow on Bloglovin

måndag 1 juli 2013

Rårörd jordgubbssaft


Jag är med i en tävling på årets finaste midsommartårta, kika in hos Kryddburken och lägg din röst på nummer 9!


Efter dagishämtning packade jag ner korv, bröd och en engångsgrill och begav mig tillsammans med min familj ner till havet och stranden. En liten stund med sand mellan tårna och frisk luft i ansiktet. Första juli bidrog inte med någon extrem värmebölja eller ens med sol. Det var disigt och drog lite kyligt från havet men havet låg spegelblankt och jackorna var nedpackade. Det är så lite som behövs för att göra dagen klockren från att ha varit "bara en vanlig arbetsdag". Det här inlägget kommer att handla om svensk sommar på flaska. När sommaren känns avlägsen blir en söt jordgubbssaft extra välkommen. I mitt tycke är saft alldeles för sött och sliskigt men tillsammans med lite pressad citron, is och en skvätt alkohol blir det en härlig sommardryck för vuxna och en god anledning att bjuda hem glada vänner på grillning och välkomstbål:)
Det här receptet på rårörd jordgubbssaft hittade jag i Buffé.









Follow on Bloglovin