Idag har jag varit ledig och njutit av dagen med gofrukost tillsammans med en vän och arbetskollega som kom med nybakade bullar och wienerbröd, ankmatning och långpromenad med hunden. Efter en intensiv dag orkade jag inte laga någon mat så i kväll blir det räkor och vin tillsammans med maken. Jag önskar er alla en härlig återstod av dagen!
torsdag 29 augusti 2013
tisdag 27 augusti 2013
Varm chokladfondant med en helt underbar basilikaglass
Här kommer receptet på världens godaste glass och en varm chokladfondant som gjordes för att avrunda lördagens kräftor. Supergott och lite extra lyxigt med portionsformar. Efterrätten passar dem som gillar choklad, och vem gör inte det?
Varm chokladfondant, 4 st portionsformar
100 g smör
150 g mörk choklad, 70%
2 st äggulor
1 st ägg
0,5 dl socker
Smält smör på svag värme i en kastrull på spisen, tag av från värmen och lägg i chokladen i bitar. Låt smälta och blanda väl. Vispa resten av ingredienserna poröst i en bunke. Blanda försiktigt ner chokladsmeten i äggblandningen lite i taget. Häll upp i fyra stycken små portionsugnsformar, typ suffléformar. Dessa går att göra klara i förväg och förvara i kylen tills det är dags att äta dem. Tag då ut dem ur kylskåpet en stund innan så de inte är fullt så kalla. Värm ugnen till 200 grader och grädda dem i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter. De ska lyfta lite, men bara så mycket att kanterna är klara men mitten är rinnande. Servera dem heta med glassen bredvid.
Basilikaglass
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
5 äggulor
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm äkta vaniljpulver
1 kruka färsk basilika
Sjud mjölk och grädde under omrörning i en liten kastrull på spisen. Tag av från värmen precis innan den börjar koka. Vispa äggulor, vaniljsocker, salt, vaniljpulver och socker lätt så att det är väl blandat och har tjocknat något. Häll sedan ner mjölkblandningen försiktigt i äggen under lätt vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm den tills precis innan den kokar, men var noga med att den inte börjar koka. Den ska komma upp i en temperatur av 85 grader för att äggsmaken inte ska bli så framträdande. Tag av från värmen och låt svalna. Finhacka under tiden basilikabladen och blanda ner hacket i smeten innan den ställs in i kylskåpet där den ska mogna i minst 8 timmar. Kör den sedan i glassmaskin efter instruktionerna till din glassmaskin.
söndag 25 augusti 2013
En lat söndagsfrukost med blueberry pancakes och kiwicurd
Lata söndagar ska startas på rätt sätt, utan en stabbig frukost blir det betydligt svårare att vara lat. Skämt åsido, en bra dag ska startas med ett bra mål mat och vad kan vara bättre lämpat för det än riktigt tjocka och fluffiga amerikanska pannkakor? Efter förra försöket som slutade i tråkigt platta pannkakor hittade jag ett lovande recept i det senaste receptbladet från Coop. Precis så bra som receptet utlovade blev de. Jag stoppade lite blåbär i smeten och då smakade de som dem jag åt i New York senast jag var där. En liten nostalgitripp sådär på en söndag är inte fel. Till pannkakorna serverade jag kiwicurd som jag blandade ut med lite vatten för att göra den mindre tjock. Receptet är detsamma som till min jordgubbscurd men där jag såklart har bytt ut jordgubbarna mot kiwi. Basilikan som smaksätter jordgubbscurden hoppade jag också över, i övrigt är det samma förfarande, se till att mixa kiwin ordentligt bara så att du slipper klumpar.
American blueberry pancakes, 4 port
5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk strösocker
2,5 dl mjölk
3 ägg
blåbär
2 msk smör till stekning
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Rör ner mjölk och ägg och blanda till en ganska tjock smet. Värm stekpannan och lägg i lite smör. Klicka ut smeten till lagom stora pannkakor och lägg i några blåbär i varje pannkaka. Jag gjorde tre stycken åt gången. Vänd på dem när de jäst upp och ytan börjat stelna.
lördag 24 augusti 2013
Kräftor och kantarell- och brieostpaj
Allra bästa Sara och hennes söta dotter Olivia var här och hälsade på idag. Långpromenad med alla hundarna följt av kräftor med en mängd olika tillbehör. Tre personer, så mycket mat... Det går inte att dölja att vi båda är från Skåne. Kräftor, räkor, som för övrigt var de största jag har sett, kantarell- och brieostpaj, smördegsrullar med fetaost och persilja, en mängd olika ostar och kex, marmelader och till efterrätt varm chokladfondant med basilikaglass. Numera är basilikaglass min favorit bland alla smaker, helt underbart god. Receptet på det får jag återkomma med.
Kantarell- och brieostpaj
(Receptet kommer ursprungligen från Matplatsen men jag har ändrat lite i det)
200 g färska kantareller
150 g Brie
1 dl matlagningsgrädde
1 ägg
salt och vitpeppar
2 små färdiga pajskal
Sätt på ugnen på 200 grader och tag ut pajskalen ur frysen medan du förbereder fyllningen. Förväll kantarellerna. Lägg sedan i en klick smör och stek dem tillsammans med salt och vitpeppar. Skär bort kanterna från osten (eller låt dem vara kvar för mer smak) och fördela ost och svamp jämt i pajskalen. Vispa ihop ägg och grädde och eventuellt lite mer salt och peppar. Häll det över fyllningen. Grädda pajerna i ca 20 minuter eller tills de har fått fin färg. Servera ljumma.
Lime- och saffranslax. Fredagsmiddag med familjen.
Tjoho, äntligen fredag innan ledig helg! Dessutom hann jag med att sluta tidigt idag så det blev en massa mys med familjen. Promenad med son och hund i skogen och trerättersmiddag. När sedan sonen hade somnat avslutade jag och maken kvällen med det sista avsnittet av tredje säsongen av The Killing. Vad tycker ni om den serien? Jag älskar stämningen i serien och tredje säsongen har varit betydligt bättre än de två första, som för den delen också var bra. Helt enkelt en riktigt skön och avslappnad fredagskväll.
Till huvudrätt blev det laxfilé med lime och saffranssås. Smarrigt och med härligt uppiggande färg. Vi åt den med pasta och nyriven parmesan. Till förrätt serverade vi halstrade pilgrimsmusslor och till efterrätt tjuvåt vi av de varma chokladfondanterna som jag hann göra klart till morgondagens middag. Jag passade även på att förbereda glassen som jag ska servera till fondanterna i morgon så att den hinner vila i kylskåpet över natten. Här nedan följer receptet på laxen.
Lime- och saffranslax
4 portioner
500 g färsk, benfri laxfilé med eller utan skinn
2 dl lättcrème fraiche
0,5 paket saffran
nymald svartpeppar
2 krm salt
1 krm chiliflakes
0,5 msk flytande honung
0,5 krm kanel
1 msk finhackad vitlök
2 lime
Sätt på ugnen på 175 grader. Skölj laxen i kallt vatten, torka av den med en bit hushållspapper och lägg den sedan i en smord ugnsform. Salta och peppra. Skiva 1,5 lime och lägg skivorna ovanpå laxen. Pressa ut saften ur den sista halvan av limen och blanda det tillsammans med övriga ingredienser till en sås. Bred såsen över laxen och sätt in formen i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter.
torsdag 22 augusti 2013
Fastedag 2 och soppa på ugnsrostade grönsaker
Fastedag 2. Det ska bli intressant att se om den här dieten/levnadssättet verkligen gör någon skillnad. För er som har missat vilken diet det är så kan jag tala om för er att det är 5:2 jag följer. Igår gjorde jag en tomatsoppa att ha med mig till jobbet som lunch. Det här är ett av mina favoritrecept - in med lämpliga grönsaker i ugnen och rosta dem så att smaken förhöjs, mixa dem till soppa, smaksätt och klart! Jag älskar verkligen lättlagad och enkel mat som smakar mycket och det gör den här soppan. Vill man ha extra mycket vitlökssmak passar man på att slänga in några vitlöksklyftor i ugnen tillsammans med resten av grönsakerna istället för att tillsätta dem efteråt. Den här gången gjorde jag inte det för det gjorde jag förra gången och jag gillar att variera mig:)
Soppa på ugnsrostade grönsaker
4 portioner:
1 kg tomater
250 g röd paprika
150 g gul lök
150 g röd lök
salt, svartpeppar
1 + 2 msk balsamvinäger
5 dl vatten
0,5-1 msk hackad vitlök
färsk timjan
1 tärning grönsaksbuljong
0,5-1 tsk salt
Dela tomaterna i kvartar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper men snittytan uppåt. Skala löken och ta bort kärnorna och mellanväggarna från paprikan. Skär dem i bitar ungefär lika stora som tomaterna. Lägg dem också på plåten. Droppa över en matsked balsamvinäger, salta och peppra. Baka dem i ugnen i 225 grader, ca 40 minuter.
Tag ut plåten ur ugnen och ta bort eventuellt brända delar. Vill du så kan du ta bort skalet från paprikan, men det är inget måste. Jag gjorde inte det. Lägg grönsakerna tillsammans med hackad vitlök och repad timjan i en gryta och mixa dem släta med en stavmixer. Har du inte tillgång till en stavmixer går det självklart lika bra i en hushållsassistent. Häll på vatten, chipotlesås, en tärning grönsaksbuljong och två matskedar balsamvinäger. Smaka slutligen av med salt och ev mer peppar. Koka några minuter.
tisdag 20 augusti 2013
Spagetti med tomatsås och pumpakärnor
Idag har jag haft ett sug i magen hela dagen efter mat. Trots att jag har ätit ordentligt så har jag inte blivit mätt. Det brukar vara ett bra tecken på viktminskning. Efter en dag i stort sett utan mat fick det bli ordentligt med kolhydrater. Fullkornspasta och tomatsås på ugnsbakade körsbärstomater.
Börja med att ugnsbaka körsbärstomaterna, ca 600-700 g.
Dela dem i halvor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över balsamvinäger, salt, peppar, olivolja och lite socker. Baka dem i ugnen på 150 grader i ca 1 h. Vill man kan man lägga med vitlöksklyftor, 6-7 st, när det återstår ca 40 minuter.
Skala och hacka en gul lök. Fräs den mjuk i lite olja i en gryta. Lägg i tomaterna och vitlöken och låt puttra en stund. Smaka av med balsamvinäger, salt, peppar och lite mer socker. Koka pastan och servera med lite pumpakärnor på toppen.
Enkelt och gott!
måndag 19 augusti 2013
5:2 och chokladsås
Semestern och sommaren är över på riktigt för den här gången. Idag är det första dagen på mitt nyttiga liv. Igen. Hur många gånger har jag inte sagt det tidigare? Vågen visade alldeles för många kilon och garderoben är knökfull av kläder som jag inte får på mig längre. Sju kilo på ett år. Byxorna jag har på mig på jobbet hålls numera ihop med hjälp av en gummisnodd. Aldrig att jag ens skulle fundera på att hämta ut ett par i en större storlek. Nix. Inte jag. Så idag körde jag igång med min första fastedag. 5:2. Så här har min dag sett ut, ca 400 kcal:
Frukost klockan 8:30: Surdegsknäcke från Pyramidbageriet (jag klarar mig inte utan det här brödet), 1 ägg och 10 gram Abbas tonfiskpastej (jag klarar mig inte utan det heller).
Lunch klockan 13:30: 3 dl vaniljyoghurt
Visst att jag har varit hungrig men absolut ingenting jobbigt eller uppoffrande. Förutom det har jag druckit en massa vatten och några koppar te. En del tuggummi har också gått åt, för att så långt det går skona mina medmänniskor för den förfärligt äckliga andedräkt jag får när jag försöker följa en diet.
För att riktigt fira att det var dags att komma tillbaka till vanliga vanor gjorde jag i går kväll en väldigt god chokladsås till glassen;)
Chokladsås
100 g mjölkchoklad
2 msk grädde eller mjölk
2 msk turkisk yoghurt
Smält grädde och choklad försiktigt på spisen, se till att inte ha för hög värme och rör hela tiden. Tag av kastrullen från värmen när all choklad är smält och rör då i yoghurten. Servera såsen varm.
fredag 16 augusti 2013
Att fördriva tiden med att göra ingenting och några chokladbullar rullade i färgglad strössel.
Receptet har jag fått av en av mina barndomsvänner, jag tror att det ursprungligen kommer från paketet med AXA havregryn. Det var efter det vi alltid gjorde chokladbullar när vi var yngre. Då tyckte vi det var onödigt att rulla det som sedan skulle ätas upp så vi delade högen i två delar som sedan åts med sked medan vi såg på Dirty dancing, Sova med fienden eller När lammen tystnar. Fullt så omåttlig är jag inte idag. Typ. Rullade blev de i varje fall...
Chokladbullar
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
Lägg allting i en bunke och blanda ihop det med hjälp av händerna. Se till så att det inte finns några klumpar av smöret kvar. Rulla dem sedan till lagom stora bollar som sen rullas i kokos, pärlsocker eller strössel. Förvaras svalt. Om smeten är för kladdig för att rullas efter att den har blandats ihop kan du låta den vila i kylskåpet en stund innan.
torsdag 15 augusti 2013
Fyllda chokladvetebröd
Ledig dag, trött och halvtaskigt väder, vad gör man då? Jo, man ser till att göra slut på mer julöl som står bortglömd kvar i kylen. Den här gången bakade jag chokladvetebröd med en fyllning av Philadelphiaost och hallonsylt. Hälften av satsen gjorde jag utan fyllning och jag undrar om jag inte tyckte att de naturella blev betydligt godare än de med fyllning i. Att fylla bullarna är ingen dålig idé men just den här fyllningen smakade lite väl mycket yoghurt för att jag skulle tycka den var klockren. Testa gärna själva eller hitta en bättre fyllning för bullarna. Philadelphia Marabou har jag testat att fylla vanliga ljusa vetebrödsbullar med och det var kanongott så jag gissar att det skulle passa sig här med.
Chokladvetebröd med en fyllning av färskost och bär
Deg:
125 g smör
3 dl mörk öl
2 dl rysk yoghurt
200 g ljus choklad
50 gram jäst
1 dl kakao
1,5 dl vit sirap
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g Philadelphia
1 dl sylt
Smält smör i en kastrull på spisen, rör ner chokladen och rör tills chokladen är smält innan öl och yoghurt blandas ner. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av degvätskan innan resten av vätskan rörs ner. Tillsätt kakao, sirap och salt. Blanda sedan ner mjölet, akta så att det inte blir för mycket mjöl, degen ska släppa från kanterna men ändå kännas lite kladdig. Kör i maskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
Rör ner sylten i färskosten och blanda lätt, rör du för mycket blir osten lös.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 48 delar. Dela varje del på mitten. Rulla en boll av varje bit och platta till den med händerna. Lägg en klick Philadelphia på en rundel och lägg över ett lock. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Gör likadant med resten, det ska bli 48 bullar av dem. Lite färre om man vill ha bullarna lite större.
Låt jäsa ca 1,5 h under bakduk. Pensla dem med ägg uppblandat med lite vatten och en klick sirap. Grädda dem sedan i mitt i ugnen i 10-12 min i 200 grader eller tills de har fått fin färg.
måndag 12 augusti 2013
Lördagens bröllop och lite citrondoftande jordgubbsbål.
I lördags var det dags för årets för oss sista (?) bröllop. Sist men absolut inte minst. Vilken kanonfest det blev och vilket vackert brudpar! Min lärdom efter den kvällen blev att jag är på tok för gammal för att festa till halv sju på morgonen, speciellt när första jobbdagen efter semestern infinner sig måndagen därefter. För att försöka dra ut på sommar och semester så länge som möjligt bjöd vi hem lite vänner på kubb och grillning på söndagen. För första gången i mitt liv gjorde jag bål att bjuda på. Bålet gjorde jag på min rårörda jordgubbssaft som jag rörde ihop för ett tag sedan. Receptet på saften hittar ni här.
Nu är semestern officiellt slut och med den mitt extravaganta unna-mig-allt-och-lite-till-hela-tiden-leverne.
SOMMARBÅL
Limoncello
Sprite
En skvätt vodka
2-3 citroner
Det är svårt att säga några exakta mängder, allting handlar om hur söt eller stark smak som önskas, eller hur mycket citronsmak som önskas. Börja med outspädd saft och limoncello, späd med Sprite tills det känns bra, häll på vodka efter behag. Toppa med citronskivor, glöm inte att tvätta citronerna noga innan de skivas upp.
lördag 10 augusti 2013
Spröda jordgubbsflan med frisk lime och yoghurt samt lite strandhäng
Idag har jag och sonen njutit av den sista semesterdagen med sol och bad på härliga Österlen. Trafiken dit och hem var på alla sätt frustrerande men stranden var i stort sett folktom. Få turister kvar men ändå en bit av sommaren kvar. Kan det blir bättre?
Jag lämnade sonen hos hans mormor och morfar eftersom maken och jag ska på bröllop i helgen. Det betyder att vi hade barnfritt under kvällen, vilket gjorde att vi passade på att se en bio tillsammans. För min del var det drygt tre år sedan sist. Snacka om att ha blivit den där tråkiga småbarnsföräldern som inte kommer ut och gör de saker som var naturliga att göra innan barnen, men de gånger vi har barnvakt brukar vi inte prioritera bio, annars är nog mitt problem snarare att jag kommer ut på alldeles för mycket. Jag insåg att sist jag var samma biograf som vi var på idag var jag lika gammal som kidsen som förutom oss såg samma film. Välkommen medelålder.
Det här receptet på smarriga jordgubbsflan är inte på något sätt svårt eller omständligt att göra och är riktigt gott. Med lite rivet limeskal blir kakan fräsch.
Jordgubbsflan med lime och yoghurt
Ett paket färsk smördeg
En näve jordgubbar
Zest från en lime
Ca 1 dl rysk yoghurt
Lite strösocker
Ett ägg till pensling
Skölj och snoppa jordgubbarna och låt dem rinna av i ett durkslag medan du tar ut rundlar i valfri storlek, antingen i portionsstorlek eller en stor. Som portionsstorlek räcker degen till ca fyra portioner. De behöver inte vara jämna och precisa i formen utan de är charmiga ändå. Skiva sedan jordgubbarna. Bred på ett lager yoghurt på varje flan men lämna ett par, tre centimeter runt om. Ovanpå yoghurten lägger du ett lager skivade jordgubbar. Riv sedan över lite limezest. Vik in kanterna och tryck till dem så att de stannar invikta. Pensla kanterna med ett lätt uppvispat ägg. Grädda dem i 200 grader tills kanterna har fått fin färg, ca 20 minuter. Servera dem ljumma med en kula god glass eller en klick yoghurt. Precis innan servering kan du strö över lite, men bara lite, strösocker. Det ser trevligt ut.
torsdag 8 augusti 2013
En kaka med mycket choklad och lite bortglömd julöl.
Varning för mycket choklad!
Vad gör man med en flaska bortglömd julöl som man hittar längst in i kylen? Jo, man bakar en underbart god chokladkaka. Julöl, Guiness eller någon annan smakrik, mörk öl spelar mindre roll. Själv har jag en vän som precis berättat att hon är halvvägs på väg med att ha inhandlat alla hennes 48 paket till barnens adventskalendrar. Oh my. Då kan väl jag fira semestern med julöl, eller? Kakan får en mustig smak med öl, salt och farinsocker. Saftig och mjuk med en len glasyr. Servera den med en klick rysk yoghurt som du har fått över eller en klick grädde. Jag föredrar något syrligare framför den mäktiga grädden eftersom kakan i sig är väldigt mäktig.
Ölkaka med mycket choklad
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 dl kakao
1 dl mörk öl
100 g äkta smör
2,5 dl vetemjöl
Glasyr:
50 g smör
0,5 dl mörk öl
0,25 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
0,25 tsk salt
0,5 dl rysk yoghurt
Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Smält sedan smöret i en kastrull på spisen. Blanda alla ingredienser utom mjölet i en bunke. Sikta i kakaon för att undvika klumpar. Blanda med en slev och sikta sedan i mjölet och rör smeten jämn. Rör inte för mycket. Fördela smeten i en smord form med avtagbara kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Testa med en sticka när kakan är klar, stickan ska inte vara kladdig.
Smält smör och choklad på låg värme i en liten kastrull på spisen. Tag av från värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda väl. Låt svalna och tjockna lite innan glasyren hälls på kakan som har hunnit svalna ordentligt. Förvara i kylskåp.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)