torsdag 27 februari 2014
Brownie med fudgeglasyr
Förra helgen firade vi vår sons födelsedag med släkten och han fick välja vad vi skulle bjuda på för efterrätt. Eftersom han är lika galen i choklad som jag valde han en brownie med fudgeglasyr som vi serverade med färska hallon och grädde. Receptet hittade jag här. Det blev grymt gott med mycket chokladsmak! Precis så jag vill ha det. Och sonen förstås.
BROWNIE
350 g mjukt smör
6 dl socker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl mjöl
FUDGEGLASYR
3 dl vispgräde
1 dl mjök
1 dl ljus sirap
400 g mörk choklad 70%
Vispa smör och socker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd till sist ner mjölet. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten. Grädda kakan i 175°C varmluft i mitten av ugnen i 25-30 min. Prova med en sticka, den skall vara lite kladdig. Låt kakan svalna.
Gör fudgen medans kakan är i ugnen. Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap i en kastrull. Låt svalna några grader. Hacka chokladen och smält ner den i gräddblandningen. Låt svalna lite och bred över kakan. Kyl hela kakan tills fudgen stelnat. Skär kakan i rutor och servera med vispad grädde.
onsdag 26 februari 2014
Månades sötsak, tema vardag: Blueberry pancakes och kiwicurd
Den här månadens tema för Månades sötsak hos Söta saker är VARDAG. Jag bidrar med ett recepet på amerikanska blåbärspannkakor som jag lagt upp tidigare men som är väl värt att tipsa om för den som vill festa till en vanlig vardag. Amerikanska pannkakor passar egentligen till både vardag, helg och all tid däremellan. En sen frukost för den som inte börjar jobbar förrän lite senare på dagen eller till lunch eller varför inte till kvällsmat med familjen samlad?
Hela receptet hittar ni här.
tisdag 25 februari 2014
Chokladtårta
När sonen fyllde tre önskade han sig en tårta med bara choklad i och det skulle vara samma fyllning som mormors fick på sin tårta när hon fyllde år. Sagt och gjort, det blev en tårta med chokladanslag och mjölkchokladganache både som fyllning och som frosting. Receptet på tårtan hittar ni här. Satsen ganache dubblade jag för att det skulle räcka även som fyllning och till bottnarna lade jag till 2 msk kakao. Dock finns det betydligt bättre recept på anslag än det här för jag tycker att det lätt blir ganska torrt. Ganachen i sig är ganska torr så det gäller att pensla bottnarna med någon tjockare vätska eller saft för att göra dem lite saftigare. Jag har givit receptet två chanser men nästa gång gör jag nog efter ett annat. Jag hackade även jordgubbar som jag lade mellan lagerna.
tisdag 18 februari 2014
Hallonmoussetårta med mjölkchokladganache
Idag har jag varit hemma hos mamma och firat hennes födelsedag med tårta och hundpromenad. Hon bjöd på nybakta scones och jag tog med mig en tårta att överraska henne med. Det var en sisådär hundra år sedan jag sist åt nybakta scones så det var välkommet och underbart gott. Min tårta däremot blev totalt misslyckad. Från början och genom två tredjedelar av baket var tanken att det skulle bli en päron- och mintchokladtårta med sockerkaksanslag, men det enda som följde den ursprungliga planen var sockerkaksbottnarna. Receptet till dem hittade jag här. Bottnarna blev ganska torra och smuliga och först tänkte jag att de inte skulle gå att äta men sen jag hittade lite päronsmoothie i kylskåpet som jag penslade bottnarna med i samband med att jag lade ihop tårtan. Resultatet blev en saftig och god tårta.
Päronfyllningen blev totalt misslyckad men som tur var hittade jag en halv påse hallonmoussemix i skafferiet som jag hade glömt bort. Jag har bara testat hallonsmaken men den är verkligen supergod. En bra räddare-i-nöden-mix att ha hemma. En halv påse räckte till två lager men vill man ha ett tjockare lager rekommenderar jag att ta en hel påse.
När jag skulle göra mintchokladfyllningen var mintessensen puts väck och ingenting hade jag hemma som kunde ersätta den. Jag gjorde en mjölkchokladganache istället. Grymt god! Nu har jag lovat sonen att göra en chokladtårta till hans födelsedag med samma mjölkchokladganache som fyllning.
Sockerkaksanslag
4 st ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa rumsvarma ägg och socker tills det är riktigt vitt och pösigt. Blanda resten av ingredienserna i en skål. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis har blandat sig. Smöra och bröa en form, 24 cm, hela vägen upp för kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter. Låt svalna under bakduk. Dela tårtan i tre lika stora bottnar när kakan har svalnat.
Mjölkchokladganache
450 g mjölkchoklad
2,5 dl vispgrädde
Värm grädden i en kastrull till nästan kokpunkt, tag kastrullen från värmen precis innan det börjar koka. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Lägg ner bitarna i den varma grädden och låt dem smälta. Blanda väl. Ställ in chokladkrämen att svalna i kylskåpet medan du gör klart fyllningen och lägger ihop tårtan.
Pensla en av bottnarna med saft eller liknande för att få tårtan riktigt saftig och god. Bred på hälften av hallonfyllningen och lägg sedan på nästa botten. Pensla även den med saft. Bred på resten av moussen innan du lägger på den sista bottnen och penslar den med saft.
Tag ut ganachen ur kylskåpet och vispa den en stund med elvisp. Krämen ska tjockna och bli fast. Spackla sedan tårtan med ganachen och garnera på valfritt sätt. Jag hyvlade vit choklad över. Gör tårtan dagen innan så att den hinner gotta till sig.
måndag 17 februari 2014
Hembakat pitabröd att fylla med något gott.
Det här receptet brukar jag använda när jag ska baka pitabröd. Jag tycker det är så mycket godare med ett hembakat pitabröd än de där torra plastförpackade bröden som köps i affären med ett par månaders hållbarhet. Bröden jäser upp under gräddning så att det blidas en ficka som kan fyllas med diverse läckerheter. Min favorit är att fylla dem med chopped beef eller pulled pork, men vanlig tacofärs eller sallad av något slag blir också gott. Det här receptet har jag hittat i Vår Kokbok men gjort om det för att passa mig. De bröd som blir över går utmärkt att frysa.
Om du tänker fylla dem med pulled pork så glöm inte att lägga in din egen rödlök och kanske göra din egen BBQ-sås.
PITABRÖD, 16 st
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
2 msk rapsolja
1,5 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
1 liter vetemjöl
Dela sönder jästen i en bunke och rör ut jästen med fingervarmt vatten (37°C). Tillsätt salt, honung, olja, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken. Jäs under bakduk ca 1 timme.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 16 lika stora bitar. Rulla till runda bullar och kavla ut dem till runda kakor, ca 12 cm i diameter. Värm under tiden en osmord plåt i ugnen. Lägg kakorna på het plåt och grädda dem mitt i ugnen i ca 3-4 minuter i 275°C. Låt kallna under bakduk.
måndag 10 februari 2014
Chokladglass med mörk choklad
Glass i stora lass! Som vanligt med mig vill jag ha så mycket choklad som möjligt. Den här glassen blir så otroligt god med mycket smak av choklad.
Chokladglass med mycket chokladsmak
2 dl mjölk
200 g god, mörk choklad
5 äggulor
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl vispgrädde
Sjud mjölk under omrörning i
en liten kastrull på spisen och tag av från värmen
precis innan det börjar koka. Blanda ner chokladen i bitar och låt den smälta. Blanda väl. Vispa äggulor,
vaniljsocker, salt och socker lätt så att det är väl blandat och har
tjocknat något. Häll sedan ner chokladblandningen försiktigt i äggen under
lätt vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm den till
precis innan den kokar, men var noga med att den inte börjar koka. Den
ska komma upp i en temperatur av 85 grader för att äggsmaken inte ska
bli så framträdande och en sjuden glassmet blir tjockare och därmed
stabilare. Tag av från värmen och häll ner
vispgrädden, rör ordentligt och ställ sedan in smeten i kylskåpet och
låt den mogna där i minst 8 timmar. Det gör att fettkristallerna
omstruktureras och lättare klibbar ihop så att glassen blir stabilare
och mer krämig. Här kan du läsa mer om glasstillverkning.
När glassen har vilat i kylen är det dags att frysa den i glassmaskin.
Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll upp i en frysburk
och förvara glassen i frysen.måndag 3 februari 2014
Lättbakat filmjölksbröd med pumpakärnor och nyponskalsmjöl
Är det fler än jag som köper hem fil som sedan står och blir gammal innan den äts upp? Det här brödet är kanon att göra av gammal, utgången filmjölk som annars skulle fått slängas. Jag älskar brödrecept liknande detta som tar minimalt med tid och ansträngning och ger ett gott och mättande bröd en timme senare. Jag har några olika recept på liknande bröd som jag brukar variera mellan och där jag tar lite av vad jag har hemma för att skifta smak och utförande. Det här brödet blir lite rödaktigt av nyponskalet och vill du ha en mer framträdande smak av nypon så kan du öka på mängden lite.
Filmjölksbröd med
pumpakärnor och nyponskalsmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1,5 dl rågsikt
1,25 dl fyrkornskross
0,5 dl solroskärnor och/eller pumpakärnor
0,5 dl havrekli
2 msk linfrö
2 msk nyponskalsmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
2 tsk bikarbonat
6 dl filmjölk
0,25 dl mörk sirap
Smörj och bröa en 2-litersform. Blanda noga
alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner filmjölken och sirapen.
Rör noga. Om smeten känns för porös kan man tillsätta en liten skvätt
extra filmjölk annars är det risk att brödet blir för torrt. Häll smeten
i formen och jämna till ytan med en sked, strö eventuellt över lite extra pumpakärnor men passa då noga så att det inte bränns. Grädda brödet i 55 min på
näst nedersta falsen i 175°C.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)