torsdag 11 april 2013

Vallmofröbullar med söt apelsinfyllning


Åh, det här är mitt allra bästa bullrecept som jag har fyllt med vallmofrön och hemgjord apelsinsylt. Receptet på sylten hittar ni här. Bullarna blir ljuvligt goda, men den som är rädd för extra kalorier bör hålla sig borta. Långt borta. Å andra sidan anser jag att om man nu ska äta något onyttigt så ska det j*vlar i det vara gott. De här bullarna gör ingen besviken. Möjligtvis skulle det kunna vara lite mer apelsinsmak i fyllningen. Vill man ha det kan man lägga till lite apelsinzest eller pressa på lite apelsinjuice. Men bara lite.

Bästa bullarna

500 g gammeldags mjölk
1100 g vetemjöl special
200 g socker
200 g rumstempererat smör
30 g jäst för söta degar
20 g nymalen kardemumma
10 g salt
50 g surdeg

Fyllning:
250 g rumstempererat smör
250 g socker, varav 100 g råsocker
20 g blått vallmofrö
2 dl apelsinsylt


Lös jästen i fingervarm mjölk, har man ingen surdeg hemma går det bra att öka upp mängden jäst till 50 g. Tillsätt resten. Vill man ha bullarna lite mer robusta kan man med fördel byta ut en liten del av mjölet mot en grövre sort. Kör degen först i tre minuter på långsam hastighet i hushållsassistenten och öka sedan hastigheten och kör ytterligare 7 minuter. Gör ett glutenprov - ta en degbit, rulla till en boll och dra ut som en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker annars kör några minuter till. Kavla ut en rektangel 70x40 cm.
Blanda socker och smör, använd gärna elvisp, och bred sedan ut det över den utkavlade degen. Efter det breder man på ett lager sylt och till sist strös ett jämt lager vallmofrön över.
Rulla ihop degen från långsidan, dela i 40 delar och lägg i bullformar på bakplåt. Låt jäsa på plåt i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla bullarna med en blandning av ett ägg, vatten och en klick ljus sirap. Strö över pärlsocker. Sänk värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar