torsdag 17 oktober 2013

Glutenfria nyponbrownies med salta cashewnötter







Det här är mitt bidrag till månadens Säsongens bästa hos Det gröna skafferiet. Oktober bjuder på nypon och jag som inte hittade några bra vilda nypon fick gå till affären och köpa nyponskalmjöl till min brownie. Dela dem gärna i små kuber och ät som godis! Kakan får en frisk, lite syrlig ton av nyponmjölet. Perfekt för den som av någon anledning vill äta glutenfritt.


Nyponbrownies med salta cashewnötter

100 g smör
2 ägg
2 dl farinsocker
3 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1,5 dl nyponskalmjöl

Glasyr:
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
200 g mörk choklad
1 msk flytande honung
1 krm salt

100 g salta cashewnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret försiktigt i en kastrull på spisen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao, vaniljpulver, salt, bakpulver och nyponskalmjöl innan du rör ner det i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig ugnsform, ca 20x25 cm. Klipp till kanterna om du vill. Häll smeten i formen och jämna till ytan med en sked. Grädda på mittfalsen i ca 15 minuter, känn efter med en sticka när kakan är klar. 

Värm under tiden grädden under omrörning i en kastrull på spisen. När grädden kokar tag kastrullen från värmen och lägg i smör och choklad i bitar. Tillsätt även honung och salt. Rör tills chokladen har smält och det är jämnt blandat. Låt kakan svalna innan du häller på glasyren. Låt svalna. Hacka nötterna grovt och strö över kakan. Ställ formen i kylskåp för att stelna innan du skär upp kakan.


Follow on Bloglovin

2 kommentarer:

  1. Verkar supergott! Blir nog till att prova i helgen - tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag du gör rätt i, lycka till!

      Radera