söndag 18 maj 2014

Sommargräddtårta
Här kommer receptet på den tårta jag bakade häromdagen, en klassisk sommartårta med hemmagjord sylt och vaniljkräm inuti. Lika god som somrig, den typen av tårtor som min mormor alltid bakade till oss på midsommarafton och som vi fikade på efter midsommardansen.

Till bottnarna har jag bakat en sockerkaka efter det här receptet. Oslagbart! Dela sockerkakan i tre bottnar när den har svalnat ordentligt. Bred på ett lager jordgubbssylt och lägg på botten nummer två. Bred på ett lager vaniljsås som du har kokat efter nedanstående recept (receptet är taget från Vår kokbok). Lägg på den sista bottnen. Vispa 3 dl vispgrädde och bred på tårtan, dekorera med jordgubbar.


Vaniljsås
1 ägg 
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
4 dl matlagningsgrädde eller 3%-ig mjölk
1-2 msk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme till såsen tjocknat, rör hela tiden. Såsen får inte koka för då stelnar ägget och såsen skär sig. Såsen kan bli gråaktig om du använder stålvisp till rätter med ägg. Häll upp såsen och rör i den då och då tills den kallnat. Smaksätt med vaniljsocker först när såsen har svalnat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar