söndag 27 oktober 2013

Maffig Oreokladdkaka med chokladfudgefyllning.



CHOKLAD! Kladdkaka och Oreo i en garanterat klockren kombination. Kakan är god utan fudgefyllningen men ännu godare med. Fudgesmeten kan även hällas i en form klädd med bakplåtspapper och låta stela innan den skärs upp i små kuber till fudgegodis.
Den här kakan blir kladdig och nästan lite kolaaktig med härliga bitar av kex i. Enligt maken "den godaste kladdkakan han smakat".

Oreokladdkaka:
100 g smör
200 g ljus choklad
2 ägg
1 dl ljus muscovadosocker
2 dl strösocker
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
1 pkt Oreokex

Fudgefyllning:
1 burk kondenserad mjölk
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret på låg värme i en kastrull på spisen. Tag av från värmen och rör ner chokladen i bitar. Rör om tills chokladen har smält. Krossa kexen grovt. Rör ut äggen med sockret och saltet. Rör ner chokladblandningen och blanda väl. Rör ner mjölet och blanda försiktigt men se till så att det är ordentligt blandat innan du vänder ner kexen i smeten och blandar. Häll upp smeten i en smord form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Tag kakan ur ugnen och låt svalna. Den ska vara lite kladdig när du tar ut den men den hinner sätta sig tills det är dags att äta den.

Häll ner den kondenserade mjölken i en kastrull, värm på låg värme och blanda ner chokladen i bitar. Rör om meden du låter chokladen smälta och blanda väl. Nu har blandningen blivit ganska tjock och det är dags att fördela den över den avsvalnade kakan. Bred ut ett jämt lager och låt det svalna ordentlig innan servering. Som alla kladdkakor är de godast dagen efter.


Follow on Bloglovin

Nick Cave och jag.


Idag har jag:
  • Varit sjuk
  • Känt mig bättre
  • Bakat en Oreo-kladdkaka med chokladtryffel
  • Blivit liknad vid Nick Cave
  • Insett att jag liknar Nick Cave
  • Fått bekräftat att jag liknar Nick Cave
  • Varit uttråkad
  • Fått besök av min syster, nyss hemkommen från NY
  • Önskat att jag haft en resa till NY inplanerad
  • Saknat NY
  • Fått hem en borttappad vän
  • Lyssnat på när mina grannar spelat tveksamt dålig musik
  • Svurit över min kommande lön
  • Grämt mig över att stanna hemma en OB-helg
  • Sett en jägare
  • Läst ett par sidor ur Mats Theselius Miljonprogrammet
  • Ätit på tok för mycket Oreo-kladdkaka
  • Haft en son på strålande humör
  • Blivit nekad en middag hos svärmor
  • Kommit i säng alldeles för sent


Follow on Bloglovin

onsdag 23 oktober 2013

Laxburgare i ugnen




Åh, fisk är ju typ det bästa som finns. Här kommer ett enkelt och gott recept på laxburgare som innehåller potatis och morötter i ett desperat försök att få i en kräsen tvååring en varierande kost. Till min stora glädje kastade han i sig maten. När hände det sist? Gör dem i ugnen så slipper du stå vid spisen och försöka vända dem utan att de faller ihop. Jag gillar att laga mat och att baka, men just stå och steka på spisen är det jag minst av allt tycker är roligt. Visst får burgarna en vackrare yta vid stekning men du slipper de extra kalorierna det tillför att steka i olja eller smör. Av receptet blir det ca 20 st stora burgare, fler om du väljer att göra dem mindre. Frys de som blir över så är det lätt att få till en bra middag.


Laxburgare, ca 20 st
1,4 kg färsk laxfilé med skinn
ca 5 stora potatisar
2-3 morötter
1 dl lätt crème fraîche
4-5 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk Maizena
2 msk pressad citron
salt och peppar

Vitlökssås
2 dl lätt crème fraîche
2 tsk majonäs
1 tsk pressad citron
2 vitlöksklyftor
frusen hackad dill
1 tsk flytande honung
salt och peppar

Tillbehör som paprikaringar, rödlök i ringar, gurkskivor, krasse och hamburgarbröd.

Skala potatis och morötter. Skiva morötterna i slantar och dela potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka. Pressa eller mosa dem med en gaffel i en bunke.
Sätt ugnen på 150 grader. Skär skinnet av laxen och skölj fisken. Dela den i mindre bitar och kör fisken till en färs i en matberedare tillsammans med Maizena. Skala och hacka vitlöken. Blanda ner fisken och övriga ingredienser i bunken med potatisen och morötterna. Blanda väl. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar. Forma 20 st stora burgare med händerna och lägg dem på bakplåtarna. Om du sköljer händerna i vatten emellanåt är det lättare att få till fina burgare. Sätt på varmluften och tillaga dem i ugnen ca 20-25 minuter.

Skala och hacka vitlöken. Blanda alla ingredienser till såsen och låt stå en stund innan servering.



Follow on Bloglovin

Blog Love - länka vidare. Sprid lite kärlek i bloggvärden

Blog Love - Länka Vidare


 Det var länge sedan sist, men nu är det dags för en ny omgång nätkärlek.
Kika gärna in hos Sockerrus om du är nyfiken på vad det innebär att sprida omtanke och värme bland uppskattade bloggar.


Det gröna skafferiet
Hur går det att inte bli inspirerad och intresserad av mat när man läser den här bloggen? Bra mat med bra råvaror, ekologiskt, vegetariskt med det där lilla extra som inspirerar. Ett stort plus för Säsongens bästa där andra bloggare utmanas till att laga något på en speciell råvara. Det finns en närvaro och en omtanke i bloggen som inte alltid hittas på andra ställen.


Söta saker
En massa sötsaker samlade på en och samma blogg. Lättbakat och sött, bakade som på farmors tid men även de med lite modernare inslag. Inspirerar till mer bakning genom att en gång i månaden engagera halva bakbloggsvärlden med Månadens sötsak där något sött ska bakas på ett visst tema.


Från Sött Till Salt
En enkel och trevlig blogg utan krusiduller med fina och lättlagade recept, presenterade i rena och fina bilder.


Louise's spis
Inspirerande blogg med galet fina bilder. Allt ser grymt gott ut och jag tror att recepten är gjorda för att jag ska gå igång på dem. Mycket choklad, kakor och underbara bilder med ett personligt uttryck som jag älskar.


Lottas Mat
God mat, varierande mat, mycket mat med en härlig känsla av "ordentlig mat" med bra råvaror.


Follow on Bloglovin

måndag 21 oktober 2013

Kalas! Gräddtårta med äppelfyllning.










Temat för Månadens sötsak hos Söta saker den här gången är KALAS. Just det, kalas. En klassisk gräddtårta men med en fyllning av höstens äppelskörd får bli mitt bidrag.


Tårtbotten:

2 ägg
150 g standardmjölk
200 g vetemjöl
200 g strösocker
5 g vaniljsocker
10 g bakpulver
0,5 tsk salt
125 g rumstempererat smör

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ut äggen och mjölken i en skål. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan skål eller bunke. Blanda ner smöret i mjölet och vispa ihop det till en grynig massa. Rör sedan ner vätskan i resten, blanda väl men försiktigt. Klä två formar, ca 20-22 cm diameter, med bakplåtspapper i bottnen och smöra dem väl. Fördela smeten i de två formarna men ta lite mer i den ena. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Tänk på att den tunnare kakan kommer bli färdig före den andra.
Låt svalna ordentligt innan du med en kniv delar den tjockaste av dem på längden till två bottnar.

Fyllning 1:
4-5 äpplen
en skvätt vatten

Fyllning 2:
2 påsar Marsánpulver
3,5 dl standardmjölk

6 dl vispgrädde
Hallon till garnering

Skala, tag bort kärnhus och hacka äpplen i små bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på en skvätt vatten. Koka på svag värme tills äpplena har mjuknat och blivit mos, rör lite då och då. Tag från värmen och låt svalna.
Rör ut Marsánpulvret i mjölken och låt stå 5-10 minuter.

Fördela äppelmos på en botten och lägg sedan på en botten till. Fördela vaniljkrämen på nästa lager innan den sista bottnen läggs på. Pensla gärna bottnarna med saft innan du lägger på fyllningarna för att få den extra saftig. Täck tårtan med plastfolie och låt den stå till sig i kylskåpet till dagen efter då du vispar grädden hårt och täcker tårtan med grädde och garnerar med lite bär.


Follow on Bloglovin

torsdag 17 oktober 2013

Glutenfria nyponbrownies med salta cashewnötter







Det här är mitt bidrag till månadens Säsongens bästa hos Det gröna skafferiet. Oktober bjuder på nypon och jag som inte hittade några bra vilda nypon fick gå till affären och köpa nyponskalmjöl till min brownie. Dela dem gärna i små kuber och ät som godis! Kakan får en frisk, lite syrlig ton av nyponmjölet. Perfekt för den som av någon anledning vill äta glutenfritt.


Nyponbrownies med salta cashewnötter

100 g smör
2 ägg
2 dl farinsocker
3 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1,5 dl nyponskalmjöl

Glasyr:
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
200 g mörk choklad
1 msk flytande honung
1 krm salt

100 g salta cashewnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret försiktigt i en kastrull på spisen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda kakao, vaniljpulver, salt, bakpulver och nyponskalmjöl innan du rör ner det i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig ugnsform, ca 20x25 cm. Klipp till kanterna om du vill. Häll smeten i formen och jämna till ytan med en sked. Grädda på mittfalsen i ca 15 minuter, känn efter med en sticka när kakan är klar. 

Värm under tiden grädden under omrörning i en kastrull på spisen. När grädden kokar tag kastrullen från värmen och lägg i smör och choklad i bitar. Tillsätt även honung och salt. Rör tills chokladen har smält och det är jämnt blandat. Låt kakan svalna innan du häller på glasyren. Låt svalna. Hacka nötterna grovt och strö över kakan. Ställ formen i kylskåp för att stelna innan du skär upp kakan.


Follow on Bloglovin

tisdag 15 oktober 2013

Äppelkräm eller äppelmos för den som så önskar




Mor min kom med två ICA-kassar (!) med äpplen idag. Det är så mycket så jag vet inte vad jag ska göra med dem allihop! Nu behöver jag alla tips jag kan få på roliga äppelrecept. Gärna på saker jag kan lägga i frysen och som inte tar för mycket plats;) 
Jag kokte lite äppelkräm till sonen som är hemma sjuk, men det var inte alls vad han ville ha. Ingenting annat än välling, glass och vatten har gått ner. Bättre än ingenting.


Äppelkräm
 Skala, tag bort kärnhus och hacka äpplen i små bitar.
Lägg dem i en kastrull och häll på en skvätt vatten.
Koka på svag värme tills äpplena har mjuknat och blivit kräm, rör lite då och då.
Häll upp på rena burkar och förvara i kylen i ca en vecka.
 


Follow on Bloglovin

måndag 14 oktober 2013

5:2-soppa... igen. Kyckling- och nudelsoppa med äpple och curry.


Måndag och fastedag. 
Måndagar brukar vanligtvis innebära arbete och därmed en enkel fastedag, men i natt vaknade lilleman med feber och en hemsk hosta så det blev VAB för mig idag. Jag har tydligen betydligt enklare att hålla mig ifrån god mat, bakning och det där lilla extra som gör vardagen till fest när jag befinner på jobbet än när jag har tvångsarrest hemma och är lagom uttråkad. Tack vare den här kanongoda kycklingsoppan med äpple och curry har det gått riktigt bra idag. Den innehåller shiratakinudlar, inköpta under min Dukantid på www.bodystore.com, och är nudlar gjorda av jamsrot som innehåller minimalt med kalorier (5 kcal/100g). Perfekt bukfyllnad, med andra ord;) Dagens misstag, inser jag nu när jag läser om dem, är att de inte är frysbara. Vad härligt att jag har fyra portioner nudelsoppa i frysen nu då. Gör inte som jag, lägg istället i nudlarna innan servering och låt bli att frysa in dem...





Kyckling- och nudelsoppa med äpple och curry, 5 portioner à 237 kcal

75 g rödlök
150 g syrligt äpple
10 g hackad vitlök
1 tsk olivolja
1 msk curry
275 g färdiggrillad kyckling utan skinn
1 burk finkrossade tomater (400 g)
1 burk körsbärstomater (400 g)
svartpeppar
1 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl lätt crème fraiche
1,5 dl lättmjölk
1 krm strösocker
0,5 tsk salt
0,5 dl hackad persilja
2 pkt Shiratakinudlar

Skala och finhacka lök, äpple och vitlök. Stek det mjukt tillsammans med olja och curry. Lägg i resten av ingredienserna förutom persilja och nudlar. Koka soppan några minuter. Tillred nudlarna enligt instruktioner på förpackningen. Lägg ner persilja och nudlar precis innan servering.


Follow on Bloglovin

onsdag 9 oktober 2013

Vetebröd med vaniljfyllning






När jag var liten brukade min mamma alltid fylla hälften av bullarna med kanel och den andra hälften med vaniljfyllning. Vad som är godast det beror på tillfället men det hör till att baka vaniljbullar. 


Vetebröd med vaniljfyllning

Deg:
500 g vaniljyoghurt
1000 g vetemjöl special
100 g rågmjöl, fullkorn
100 g muscavadosocker
0,7 dl vit sirap
200 g äkta smör, rumstempererat
25 g jäst
2 tsk salt
50 g surdeg

Fyllning:
250 g äkta smör, rumstempererat
3-4 dl florsocker


Smula ner jästen i en bunke. Värm yoghurten till fingervarm i en liten kastrull, rör sen ner lite av yoghurten i jästen och rör tills all jäst är upplöst innan du häller ner resten av yoghurten och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna, men spar lite av mjölet till utbakningen, och kör med köksassistenten på låg fart i några minuter innan du höjer farten ett snäpp och kör ytterligare 6-7 minuter. Degen ska vara ordentligt arbetad och kännas smidig och elastisk. Gör gärna ett glutenprov; ta en degbit, rulla den till en boll och dra ut den som en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker, är degen inte riktigt färdig så kör ett par minuter till.

Rör ihop smör och florsocker till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en stor avlång rektangel och bred sedan ut smörblandningen ovanpå. Rulla ihop degen från långsidan och skär i 40-50 lika stora bitar som läggs i bullformar på bakplåt. Låt bullarna jäsa på bakplåt under bakduk i två timmar. Pensla dem sedan med ägg utblandat i lite vatten och en klick sirap. Sätt ugnen på 220 grader men sänk värmen till 200 grader när bullarna sätts in i ugnen. Grädda dem i ca 15 minuter eller tills bullarna har fått fin färg. Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.
Pudra dem med florsocker innan servering. Ska du frysa bullarna väntar du med att pudra dem förrän efteråt.

Follow on Bloglovin

måndag 7 oktober 2013

Världens enklaste pizzabullar











Vad packar man med sig som mellanmål när det är dags för en höstpromenad i skogen? Med ett paket färdig pizzadeg går det lätt och snabbt att baka pizzabullar att ta med ut. Mitt enda misstag den här dagen med strålande höstväder var att jag råkade välja ett pizzakit med spicy tomatsås. Bullarna blev kanongoda för oss vuxna, men barnen ratade dem... Har ni kinkiga barn gör ni bäst i att välja vanlig tomatsås och inte den extrakryddade.


Snabbaste pizzabullarna
1 paket färdig pizzadeg på rulle
1 burk tomatsås som är inkluderad i degpaketet
några skivor ost från den vanliga osten i kylskåpet, gärna lite mer smakrik som cheddar eller liknande
några skivor rökt skinka

Rulla ut degen och kavla gärna ut den lite extra. Glöm inte att mjöla bakbord och kavel en aning. Bred ut tomatsåsen ovanpå degen och klipp mindre bitar av skinkan. Fördela skinkan jämt över tomatsåsen. Hyvla ostskivor och bred ut ovanpå. Rulla ihop degen från långsidan och dela den i jämna bitar. Lägg varje bulle i en bullform och pensla dem med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen på 200 grader tills bullarna har fått fin färg.


Follow on Bloglovin

torsdag 3 oktober 2013

Kanelbullens dag 4/10

Ni har väl inte missat att det är Kanelbullens dag i morgon den 4 oktober? Jag misstänker att jag inte kommer hinna baka några kanelbullar i morgon men jag bjuder på ett kanelbullsrecept som jag lagt ut tidigare här på bloggen:













tisdag 1 oktober 2013

Focaccia med oliver






I somras var vi på semester i Ligurien, Italien och åt där de godaste små närproducerade oliver och drack lokalt tillverkat rödvin. Otroligt gott. Med hem i resväskan fanns så klart oliver, pesto och rödvin från trakterna där vi bodde. Oliverna och peston kom till sin rätt i en god pastasås med grillad kyckling, crème fraiche, soltorkade tomater och vitlök och serverades tillsammans med en flaska liguriskt rödvin. Till lunch när vi låg på stranden åt vi varje dag varsin bit nybakt focaccia, bakat med oliver, olivolja och tomatsås. Jag skippade tomatsåsen men bakade ett focaccia med oliver som jag serverade till pastasåsen.


Focaccia med oliver

25 g jäst
3, 5 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk flytande honung
7-8 dl vetemjöl special
olivolja att ringla ovanpå
svarta oliver
flingsalt

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och lite mjöl i taget. Degen ska vara ganska lös och inte för torr. Arbeta degen smidig i maskin, ca 7-8 minuter. Jäs degen övertäckt i ca 30-40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och sväng ihop den några gånger. Platta ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Stick hål i degen med en potatissticka för att ta bort ev bubblor. Täck över och låt jäsa i ca 30 minuter. 
Sätt på ugnen på 225 grader. Droppa över olivolja. Tryck ner oliver i degen och strö över lite salt. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.


Follow on Bloglovin