måndag 9 september 2013

Födelsedagskalas med mousse- och curdtårta
Oj! Hur blev det redan 34 år? Medelålders så det ryker om det. Annars är trettio en väldigt trevlig ålder, ung och fräsch med lite lagom rynkor men med mer erfarenhet än det glada tjugo, eller?;)
Jag testade att göra bottnen på ett nytt recept. Sjukt bra blev den, saftig och god.
Till fyllning två fuskade jag och gjorde latmaskvarianten med färdig hallonmousseblandning från Strössel och annat. Det gick att byta ut en del av vispgrädden till turkisk yoghurt för att få en lite friskare och mindre söt variant, annars är jag inte så mycket för pulvervarianter men den här smakade långt över förväntan. Om jag ska beställa därifrån igen ska jag passa på att klicka hem några olika smaker att ha hemma. Jag blev annars lite avtänd på att handla från dem igen eftersom de skulle ha 150 kronor i fraktavgift (DHL 60 kr) men nu när jag gick in och kikade igen så såg jag att de har tagit bort det och ersatt det med 60 kr. Låter betydligt mer rimligt.


Bästa tårtbottnen
2 ägg
150 g standardmjölk
200 g vetemjöl
200 g strösocker
5 g vaniljsocker
10 g bakpulver
0,5 tsk salt
125 g rumstempererat smör


Fyllning 1:
1 sats kiwicurd. Receptet hittar ni här men byt ut jordgubbarna mot kiwi och skippa basilikan.
3 dl vispgrädde
1 knivsudd bakpulver

Fyllning 2:
50 g moussepulver, hallon
50 ml ljummet vatten
175 g vispgrädde
75 g turkisk yoghurt


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ut äggen och mjölken i en skål. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan skål eller bunke. Blanda ner smöret i mjölet och vispa ihop det till en grynig massa. Rör sedan ner vätskan i resten, blanda väl men försiktigt. Klä två formar, ca 20-22 cm diameter, med bakplåtspapper i bottnen och smöra dem väl. Fördela smeten jämnt och grädda dem i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka så att de är klara.
Låt svalna ordentligt innan du med en kniv delar dem längs med till två bottnar vardera (eller om en av dem har blivit lite tunnare går det bra att bara dela den ena bottnen).
Gör fyllningarna. Vispa 3 dl vispgrädde och lite bakpulver till första fyllningen och blanda den med curden. Lite bakpulver i grädden gör att det går att vispa grädden hårdare utan att det blir smör. Fördela fyllningen på en botten och lägg sedan på en botten till innan du blandar ihop hallonmoussen enligt instruktionerna på förpackningen. Fördela moussen på nästa lager och toppa sedan tårtan med den tredje och sista bottnen. Har du fyra bottnar lägger du ytterligare ett lager curdgrädde. Låt tårtan stå till sig i kylskåpet till dagen efter då du spacklar den med vispad grädde och garnerar den som du vill ha den.Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar