tisdag 3 september 2013

Köttgryta med smak av ädelost




Fördelen med att hösten officiellt är här är att det är tid för långkok och "ordentlig" mat igen. Till kvällsmat blev det en mustig nötköttsgryta med salami och svamp med smak av ädelost. Egentligen avskyr jag all form av grön- eller blåmögelost och klarar inte att få ner en bit av mat tillagad med det men den här grytan blev faktiskt riktigt god. En halv flaska överblivet rödvin ligger som bas i grytan, perfekt om du liksom jag har svårt att dricka upp hela flaskan innan den blir dålig. 


Köttgryta med ädelost

2 gula lökar
20 gram hackad vitlök
700-800 g högrev
olja till stekning
en halv flaska rödvin
2 tärningar köttbuljong eller mörk ox-
4-5 morötter
100 g salami i bit
200 g champinjoner
3 msk svartvinbärsgelé
100 g grönmögelost
1 msk soja eller colorit
färsk eller torkad timjan
3-4 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraîche
1 liten burk oliver med kärnor
salt och svartpeppar
Maizena

Skala och hacka löken, stek den tillsammas med vitlök och olja i en stekgryta. Lägg i köttet och bryn det innan du häller på vinet och buljongtärningarna. Tillsätt morötterna och koka köttet i ca 1,5 timme tills köttet nästan är mört. Lägg i salami, skivad och skuren i kvartar, och champinjoner, också de skurna i kvartar samt gelé, ost, soja, timjan och matlagningsgrädde. Koka i ytterligare en dryg halvtimme eller tills köttet är mört och fint. Blanda ner crème fraîche och oliver precis innan servering och smaka av med salt och peppar innan du reder den med Maizena. Servera med fullkornsris.



Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar