torsdag 26 september 2013

New York cheesecake med svenska smaker.


Det här är mitt bidrag till säsongens bästa med temat Lingon för september månad hos Det gröna skafferiet. Lingon är inte något jag normalt frivilligt väljer så jag tänkte först låta bli att delta den här månaden, men så funderade jag lite till och kom på att det nog skulle sitta fint på en riktigt krämig och len cheesecake, New York-style.


New York cheesecake med lingon

Botten:
75 g smör + lite extra till att smörja formen med
150 g Digestivekex
1 msk rörsocker, strö

Fyllning:
600 g Philadelphiaost
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa salt
2 ägg + en extra äggula
1 dl crème fraiche
1-1,5 dl frysta eller färska lingon

Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen i en form med avtagbara sidor med bakplåtspapper och smält smöret i en kastrull. Smörj papper och kanter med lite smält smör. Lägg kexen i en påse och krossa dem med hjälp av en brödkavel eller liknande. Blanda ner kexen och sockret i smöret. Tryck sedan ut ett jämt lager av kexblandningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna medan du gör fyllningen.

Höj ugnstemperaturen till 200 grader. Vispa osten ett par minuter tills den är krämig och har tjocknat något. Blanda i sockret, vaniljpulvret, saltet och mjölet lite i taget. Vispa i ett ägg i taget. Blanda ner crème fraîche, se till att det är väl blandat men överarbeta inte. Häll fyllningen över kexbottnen och strö över lingonen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 125 grader och bakan den ytterligare 25 minuter. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i ytterligare 30 minuter. Låt kakan vila i kylskåpet över natten innan det är dags att servera den.

Follow on Bloglovin

2 kommentarer: