söndag 3 november 2013

Ballerinakladdkaka med Lonka fudge-topping och ett födelsedagsfirande med söta små halloweenkakor.

Idag firade vi min födelsedag med familjen på Friden med urgoda pizzor med olika fantasifulla pålägg. Jag valde en pizza med rökt Raskarumkyckling, brie och tapenade. Grymt god, och för en gång skull var även servicen bra om vi bortser från att vi fick in maten i tre omgångar. Det går inte att ha för höga krav vid ett besök dit, men som tur är väger maten upp det. Det är antingen toppen eller botten, den här gången var det toppen. Vilken tur för oss.
Efteråt serverades det kaffe och kaka hemma hos mina föräldrar där jag hade gjort en kladdkaka med fudgetopping att bjuda på.
Tack alla för de fina presenterna jag fick!
Ballerinakladdkaka med Lonka fudge-topping

2 stora ägg
3 dl ljust muscovadosocker
125 g smör
200 g mörk choklad
1 krm salt
1,5 dl vetemjöl
1 pkt Ballerina kladdkaka vanilj

50 g smör
1 dl vispgrädde
200 g Lonka fudge vanilj

Sätt ugnen på 175°C. Smöra en form med avtagbara kanter. Smält smöret på låg värme i en liten kastrull på spisen, tag från värmen och lägg ner choklad i bitar. Låt chokladen smälta och blanda väl. Vispa ägg och socker poröst i en bunke, rör först försiktigt ner salt och vetemjöl och sedan den smälta chokladblandningen. Blanda väl men rör inte mer än nödvändigt. Krossa ett paket Ballerina kladdkaka vanilj i en mortel till grova bitar eller lägg kexen i en plastpåse och banka på dem med en brödkavel. Rör ner kexsmulorna i smeten och häll den i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen under ca 20 minuter.

Smält smöret försiktigt i en kastrull på spisen. Tillsätt grädden och lägg ner fudgen som du har skurit i små bitar. Smält fudgen på låg värme, rör under tiden och se till så att det inte bränns vid. Låt fudgen smälta ordentligt och se till så att alla bitar är ordentligt smälta. Tag av från värmen och häll över kakan när den har svalnat. Ställ in kakan i kylskåpet för att låta fudgen stelna.

Till dekoration smalt jag lite mörk choklad som jag bredde ut på en bakplåt klädd med ett bakplåtspapper, strödde över lite små strösselkulor och lät stelna innan jag bröt det i lagom stora bitar som jag strödde över kakan.

De här söta små halloweenkakorna bakade min mamma och bjöd på. Egentligen var de tänkta till min son men han ratade dem utan att ens ha smakat på dem men vi vuxna tyckte att de var lite roliga.


Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar