torsdag 28 november 2013

En försmak på julen - Saffranssnäckor med kardemumma, hallon och vit choklad.


Det gick nästan att hålla sig från julbak innan första advent, med lite hallon i degen blev det inte fullt så juligt som det kunde ha blivit och då måste det ju vara okej att inte vänta längre. Sommarens hallon i en härlig kombination med julens saffran.Saffranssnäckor med kardemumma, hallon och vit choklad

50 g jäst för söta degar
150 g äkta smör, normalsaltat
5 dl standardmjölk
250 g kesella, 10%
2 påsar saffran (1 g)
drygt 1,5 dl strösocker
en klick vit sirap
0,5 tsk salt
vetemjöl, ca 14-15 dl
2 dl frysta hallon

200 g rumstempererat smör
200 g strösocker
10 g malen kardemumma

200 g vit choklad

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tag av från värmen och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt, 37°C. Lös upp jästen i lite av den fingervarma mjölken. Tillsätt resten tillsammans med kvarstående ingredienser förutom hallon och mjöl. Blanda sen i mjölet, jag vet inte riktigt hur mycket som behövs för jag brukar hälla i lagom mycket tills smeten släpper från kanterna men fortfarande är lätt och lite lös. Spara lite av mjölet till utbakningen. Knåda degen i köksmaskin tills den blir trådig och elastisk, ca 6-7 minuter. Tillsätt sen de frysta hallonen och blanda försiktigt runt några tag för hand innan du lägger på en bakduk och låter degen jäsa i 30 minuter.

Rör ihop smör, socker och kardemumma och ställ undan.

Tag upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en stor, avlång rektangel. Bred på kardemummafyllningen och rulla ihop degen från långsidan. Dela den i ca 40 st jämnstora bitar och lägg dem i bullformar på en bakplåt. Låt bullarna jäsa i 30 minuter.

Sätt på ugnen på 225°C. Knäck ett ägg i ett glas och blanda ut det i en liten skvätt vatten tillsammans med en klick sirap. Pensla bullarna och grädda dem i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter. Låt dem sedan svalna.

Smält den vita chokladen över vattenbad och tillsätt några droppar olja. Spritsa, droppa eller stryk choklad över bullarna. Låt chokladen stelna,

Follow on Bloglovin

2 kommentarer: