tisdag 30 april 2013

Hallon-, mango- och ananassylt/marmelad


Jaha, hepatit i frysta bär. Utbrotten är inte klarlagda ännu och jag som har frysen full av bär som jag köpt hem för att göra smoothies till min son av, får nu göra sylt av dem i stället. En salig blandning av hallon, mango, gojibär, havtorn, björnbär och färsk ananas. Det bästa med detta är att jag får min överfyllda frys rensad och en massa plats tillgodo. 
Som småbarnsförälder görs det en hel del pannkakor som äts med sylt och då känns det extra lyxigt att duka fram hemgjord sylt. Jag har för det mesta ett paket syltsocker i skafferiet som jag använder när vi har överbliven frukt som inte vi inte hinner äta upp innan de har blivit dåliga. 

Grundreceptet är 1-2 kg frukt eller bär till 1 kg syltsocker, beroende på hur söt sylt man vill ha, som kokas i 2-5 minuter. Svårare än så är det inte. Mixa eller mosa bären innan de blandas med sockret. Eventuellt kan man tillsätta en liten skvätt vatten. 










Filmjölkslimpa - Jennys bröd





Alldeles för sent in på morgonen insåg jag att kylskåpet gapade tomt åt mig och skafferiet gjorde detsamma. Handlingen hade tydligen åsidosatts under jobbhelgen. Med en tvååring, hungrig och på allt annat än gott morgonhumör, fick jag snabbt slänga ihop det här räddaren-i-nöden-brödet. Av någon anledning finns det alltid fil med utgånget datum hemma. Filen köps in i ett försök för mig att komma igång med goda matvanor men står sedan kvar oöppnad och väntar på att bli degvätska i mitt nästa brödbak. Har jag tid så föredrar jag hembakat bröd framför det köpta. Det här brödet är bakat efter ett av de återkommande brödrecepten jag använder mig av, annars brukar det för det mesta bli ett bröd bakat på de ingredienser som finns hemma eller av det jag känner för att slänga ner i den blivande degen. Jag kallar det för Jennys bröd för jag fick receptet av en tjej som jag träffade på konstskolan jag gick på en gång för längesedan. Det blir gott att ha i en halv deciliter kokosflingor men då får man öka något på filmjölken för att det inte ska bli för torrt.



JENNYS BRÖD

2,5 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl rågsikt
1 dl havregryn
0,75 dl vetekli
1 dl kross, vete-, råg- eller liknande
2 msk krossade linfrön
2,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
5 dl filmjölk
0,75 dl ljus sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en 2-litersform. Blanda noga alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner filmjölken och sirapen. Rör noga. Om smeten känns för porös kan man tillsätta en liten skvätt extra filmjölk annars är det risk att brödet blir för torrt. Häll smeten i formen och jämna till ytan med en sked. Grädda brödet i 55-60 min på nedersta falsen.



fredag 26 april 2013

Ugnsbakade körsbärstomater


Igår bjöd vi mina föräldrar på pulled pork i hembakat pitabröd med olika tillbehör, bland annat de här ugnsbakade körsbärstomaterna som man kan ha till i princip allt. Grillat, fisk, pasta, sallad, you name it. Smaken koncentreras i den låga värmen och den långa tillagningen, se bara till att använda en riktigt god olivolja med mycket smak. 
Dela körsbärstomater i två halvor och lägg dem i ett lager på en bakplåt, ringla över olivolja och strö över flingsalt och lite nymald svartpeppar. Baka i ugnen i 100 grader i ca en timme.



Hallonbrownietårta med röd marshmallowfrosting




Så var det dags för Månadens sötsak igen. Väldigt roligt. Temat för den här månaden var Rött men trots att jag relativt snabbt bestämde mig för att göra en röd tårta tog det ett tag innan jag hade tillräckligt tid för att baka en tårta. Ni som inte vet vad Månadens sötsak är kan kika in här.
Mitt bidrag för april är en brownietårta med hallon som jag har dekorerat och fyllt med en frosting gjord på cream cheese och marshmallowfluff.  Kanske för söt för vissa men med mörk choklad i browniesmeten och lite mindre av florsockret i frostingen blir den inte fullt så söt. 











Hallonbrownie

125 g äkta smör + lite extra att smörja formen med
125 g mörk choklad
1,5 dl muscovadosocker
0,5 dl strösocker
2 ägg
0,5 dl ljus sirap
80 g frysta hallon
2,25 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver


Röd marshmallowfrosting

175 g äkta smör, rumsvarmt
5 dl florsocker
1 burk marshmallowfluff
300 g cream cheese
1 krm vaniljpulver
röd pastafärg eller karamellfärg
ev lite hallonessens

Smält smöret  i en kastrull på svag värme. Smörj och bröa en form, 15 cm i diameter. Lägg ner chokladen i smöret och låt det smälta. Blanda väl.
Vispa socker och ägg ljust och luftigt. Vispa ner hallonen i smeten, det gör ingenting om hallonen går sönder. Blanda ner chokladblandningen och sirapen och rör tills det är väl blandat. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt om så att allt blandas. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Låt svalna medan du gör frostingen.

Blanda smör, florsocker, fluff, vaniljpulver. Vispa, gärna i maskin, tills smeten blir fluffig och spritsbar. Klicka i pastafärg och eventuellt essens, lite i taget, tills du har fått den färg och smak du eftersträvar. Blanda ner cream cheesen och vispa lite till men inte för länge för då blir frostingen gärna lös. Låt den vila i kylskåpet en stund så att den blir lättare att spritsa. 

Dela sedan din browniebotten i tre delar och lägg på ett lager frosting mellan varje botten. Bred ut ett tunt lager så att det täcker tårtan runt om. Spritsa sedan ut resterande frosting till rosor eller något annat fint mönster. 








     


Det var inte fy skam att fira vårens ankomst med en festfrukost i trädgården. Tårtan fick med råge godkänt av min annars så kräsne och inte så sockerglade son.
Förresten, här är en av tröjorna jag beställde från förra veckans klädparty med Bobbosyr. Underbar! Vill ni se mer av de här färgglada kläderna gör ni bäst i att söka på Bobbosyr på Facebook.

onsdag 17 april 2013

Vetebullar med chokladfyllning


Igår kväll hade jag besök av Rebecca på Bobbosyr som visade sina hemsydda kläder för mig och en skara glada vänner. Den tjejen har verkligen talang! Jag gillar när folk gör vad de brinner för och det syns på hennes kläder. Färgstarka unisexkläder med roliga mönsterkombinationer. Sök upp hennes sida på Facebook för att se mer av hennes skapelser.
Kvällen till ära hade jag bakat lite olika saker att bjuda på, bland annat dessa släta bullar som jag fyllde med Philadelphia Marabou. Enkelt och gott, men jag som tycker ett Nutella slår det mesta föredrar Nutella även här. Den som hellre vill fylla sina bullar med klassikern Nutella gör det, ni andra får antingen följa mitt tips nedan eller hitta någon annan rolig fyllning. 














Vetebullar med chokladfyllning

125 g smör
3 dl mjölk
1 burk kesella
50 g jäst
1 tsk salt
1,5 dl vit sirap
1-2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
14-15 dl vetemjöl special
200 g Philadelphia Marabou

Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölk och kesella och värm till 37 grader. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna, ca tio minuter. Vetemjöl special kräver längre bearbetning än vanligt vetemjöl. Gör ett glutenprov och se om degen är färdig, annars kör den en liten stund till i maskinen. Ta en liten kula deg och rulla den till en boll, dra isär den mellan fingrarna till en tunn hinna. Spricker den är degen inte färdig.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 48 delar. Dela varje del på mitten. Rulla en boll av varje bit och platta till den med händerna. Lägg en klick Philadelphia på en rundel och lägg över ett lock. Rulla ihop till en boll och lägg på en bakpappersklädd bakplåt. Gör likadant med resten, det ska bli 48 bullar av dem. Lite färre om man vill ha bullarna lite större.
Låt jäsa ca 1,5 h under bakduk. Pensla dem med ägg uppblandat med lite vatten och en klick sirap. Grädda dem sedan i mitt i ugnen i 7-8 min i 200 grader eller tills de har fått fin färg.

måndag 15 april 2013

Blog Love - Pay it forward, april







Dags att sprida lite kärlek:)

Tanken med "Blog Love - Länka vidare" är att sprida positiv energi och uppmuntran till andra bloggare  genom att utmana varandra till att sprida ett fint ord om varandra och länka till andras bloggar. Skaparen till utmaningen är Lisa Lundqvist på Sockerrus. Vill ni läsa mer rekommenderar jag er att fortsätta till hennes sida.




Först ut för april månad måste verkligen vara Kristian Gidlund, i kroppen min. Han skriver utelämnande om sin sjukdom och sina tankar om livet när det inte finns någon annan väg än den som inte leder vidare. Hans ord får mig att krama om min familj en extra gång varje dag.
_________________________________________________________________________________

Min andra blogg jag vill nämna här är så klart Sockerrus själv. Inspiration i massor och en välarbetad blogg. Det här var en av de första bloggar jag läste om bakning och den har fått in mig på det här spåret.
_________________________________________________________________________________

Made by Mary - Otroligt fina bilder och härliga recept.
_________________________________________________________________________________

Kryddburken - Stora och små recept, enkla att följa och något för alla, men framför allt många recept. Den här sidan är en av mina favoriter.
_________________________________________________________________________________

Dagmar's Kitchen - Den här sidan innehåller också väldigt fina bilder och fina recept. Jag älskar ljuset och det sköra i bilderna.


söndag 14 april 2013

Kladdkaksmuffins med mintchokladgrädde


Mörk choklad i kombination med mint


Mintchokladgrädde:

3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad av god kvalitet
några droppar mintessens 

Värm grädden i en kastrull på spisen utan att det börjar koka. Hacka chokladen i mindre bitar och låt den smälta i grädden. Droppa i essens till lagom styrka. Häll sedan över gräddblandningen i en bunke och låt kallna över natten i kylen eller i minst 6 h. Vispa den sedan och spritsa ut det på kalla kladdkaksmuffins.







torsdag 11 april 2013

Diskhjälp deluxe






Ja, vad säger man? 

Vallmofröbullar med söt apelsinfyllning


Åh, det här är mitt allra bästa bullrecept som jag har fyllt med vallmofrön och hemgjord apelsinsylt. Receptet på sylten hittar ni här. Bullarna blir ljuvligt goda, men den som är rädd för extra kalorier bör hålla sig borta. Långt borta. Å andra sidan anser jag att om man nu ska äta något onyttigt så ska det j*vlar i det vara gott. De här bullarna gör ingen besviken. Möjligtvis skulle det kunna vara lite mer apelsinsmak i fyllningen. Vill man ha det kan man lägga till lite apelsinzest eller pressa på lite apelsinjuice. Men bara lite.









Bästa bullarna

500 g gammeldags mjölk
1100 g vetemjöl special
200 g socker
200 g rumstempererat smör
30 g jäst för söta degar
20 g nymalen kardemumma
10 g salt
50 g surdeg

Fyllning:
250 g rumstempererat smör
250 g socker, varav 100 g råsocker
20 g blått vallmofrö
2 dl apelsinsylt


Lös jästen i fingervarm mjölk, har man ingen surdeg hemma går det bra att öka upp mängden jäst till 50 g. Tillsätt resten. Vill man ha bullarna lite mer robusta kan man med fördel byta ut en liten del av mjölet mot en grövre sort. Kör degen först i tre minuter på långsam hastighet i hushållsassistenten och öka sedan hastigheten och kör ytterligare 7 minuter. Gör ett glutenprov - ta en degbit, rulla till en boll och dra ut som en tunn hinna mellan fingrarna utan att den spricker annars kör några minuter till. Kavla ut en rektangel 70x40 cm.
Blanda socker och smör, använd gärna elvisp, och bred sedan ut det över den utkavlade degen. Efter det breder man på ett lager sylt och till sist strös ett jämt lager vallmofrön över.
Rulla ihop degen från långsidan, dela i 40 delar och lägg i bullformar på bakplåt. Låt jäsa på plåt i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 220 grader. Pensla bullarna med en blandning av ett ägg, vatten och en klick ljus sirap. Strö över pärlsocker. Sänk värmen till 200 grader och grädda bullarna i ca 15 min.

fredag 5 april 2013

Fredagsmys


Äntligen fredag med mys och god mat med familjen. Till middag bjöds det på pestoburgare med basilikadressing. Ingenting ens i närheten av hela svenska folkets fredagstacos. Inte för att det på något vis skulle vara mindre bra eller tråkigt, men det här var underbart fräscht och gott.
Brödet hittade jag i frysen från ett tidigare bak.









Pestoburgare

1 kg kycklingfilé
pesto på soltorkade tomater efter tycke och smak
1 ägg
2 msk skorpmjöl
lite mjölk för skorpmjölet att svälla i
salt, peppar
saften av en halv citron

Blanda skorpmjöl och mjölk i ett litet glas. Skär kycklingen i mindre bitar och kör allt till en smet i en mixer med kniven. Fukta händerna med vatten och forma lagom stora burgare som du steker i olja på spisen. Receptet på peston hittar du här.


Basilikasås

2 dl lätt crème fraîche
1 msk majonäs
1 stor klyfta pressad vitlök
hackad basilika
saften av ca en halv lime
1 tsk hackad röd chili
salt, peppar
ev en liten klick honung

Blanda alla ingredienser.

Servera burgaren med hembakat bröd, basilikasås, paprikaringar, rödlöksringar, avokado, gurka och lite god fetaost. Min favorit är Zetas fetaost med havssalt.


onsdag 3 april 2013

En liten smak av Italien på mitt vis









Vad kan vara godare än en riktigt god pesto på soltorkade tomater? Den här är gjord efter måttot "man tager vad man haver" och det är för det mesta så jag lagar mat. Testar, smakar, doftar. Men mest smakar. Så klart. Några pinjenötter hade jag inte hemma men väl lite skalad mandel.


Pesto på soltorkade tomater:

En påse eller burk soltorkade tomater
en kruka basilika eller som idag, fryst basilika
ett par vitlöksklyftor
hackad färsk chili efter tycke och smak
en dl skållad och skalad mandel
50 g parmesan eller annan smakrik, lagrad ost
olivolja av god kvalitet


Blanda alla ingredienser i en mixer men börja med en dl olivolja, häll sedan i så mycket att du är nöjd med konsistensen. Förvara i en burk med lock och häll över olivolja så att det täcker peston. Serveras som tillbehör eller i en sås till pasta eller liknande.

måndag 1 april 2013

Muffins i mängder

Då var alla bidrag till Månadens Sötsak samlade på en och samma bloggpost hos Söta saker. Äntligen!  Månadens tema var ju som sagt Muffins och det var roligt att se alla olika bidrag. Jag bidrog med lakrits- och hallonmuffins med apelsinfrosting. För er som vill se alla bidrag kan ni hitta dem här. Nu ser jag fram emot vad den här månadens tema kommer bli.