söndag 25 maj 2014

Syrensaft


Nu är det snart sommar och med hemkokt saft i kylskåpet kan du njuta av sommaren länge. Jag hittade ett spännande recept på saft gjord av syrener här och tänkte att det måste jag prova. Jag har inte smakat syrensaft förut och älskar att testa nya saker. Saften får en blommig smak i likhet med fläderblom och smakar väldigt gott. Möjligtvis lite mycket citronsmak men det är lätt ordnat till nästa kok, å andra sidan är jag inte så glad för alltför söta drycker och citronen gjorde saften lite friskare. Saften får dessutom en jättefin rosalila ton och är väldigt fin att hälla upp på en fin flaska och ha med som en gå-bort-present under sommarens middagar. Här i Skåne är syrenerna snart överblommade men i andra delar av landet har de inte kommit så långt så passa på att koka lite härlig saft när de står i blom.




















Syrensaft

20 klasar lila bondsyren
1 kg socker
1 l vatten
30 g citronsyra
2 lime eller en citron

Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran. Tvätta och skär citrusen i skivor och lägg tillsammans med blommorna i en stor skål med lock. Häll över sockervattnet medan det fortfarande är hett och låt det svalna under lock. Förvara i kylen i 3 dagar och sila sedan genom silduk. Tappa på rena glasflaskor. Flaskorna kan du sterilisera genom att lägga in dem i femton minuter i ugnen på 125°C. Gummiringarna och eventuella lock kokar du i en kastrull en liten stund. Servera genom att späda en del saft med 4 delar vatten.

2 kommentarer:

  1. Mmm ser riktigt god ut. Och fin :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får komma hit så ska jag bjuda på ett glas:)

      Radera