lördag 28 september 2013

5:2, strandpromenad och en härligt röd rödbetssoppa









Jag har ju helt glömt bort att dela med mig av torsdagens 5:2-recept, en härligt röd rödbetssoppa. Dagen bjöd på ett strålande höstväder och jag passade på att ta runda till stranden för att rasta hund och barn innan jag åkte hem igen och kokade soppa. En portion soppa innehåller 163 kcal.


Rödbetssoppa, 5 port

100 g rödlök
1 tsk rapsolja
10 g vitlök
350 g potatis
350 g rödbetor
1 tärning grönsaksbuljong
150 g syrligt äpple
75 g färsk bladspenat
75 crème fraiche
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, torkad timjan
ca 5 dl vatten

Skala och hacka rödlök och vitlök och stekt hacket i oljan tills löken har blivit mjuk och glansig. Skala potatis och rödbetor och dela dem i mindre bitar. Lägg dem sedan i en gryta tillsammans med löken. Slå på vattnet och buljongtärningen och koka det i 20 minuter. Skala under tiden äpplet och dela det i små bitar. Tillsätt äpple och spenat och koka i ytterligare 20 minuter eller tills rödbetorna har blivit mjuka. Tag soppan från värmen och mixa den slät med en stavmixer. Tillsätt vinäger och crème fraiche och smaka av med salt, peppar och timjan.


Follow on Bloglovin

torsdag 26 september 2013

New York cheesecake med svenska smaker.






Det här är mitt bidrag till säsongens bästa med temat Lingon för september månad hos Det gröna skafferiet. Lingon är inte något jag normalt frivilligt väljer så jag tänkte först låta bli att delta den här månaden, men så funderade jag lite till och kom på att det nog skulle sitta fint på en riktigt krämig och len cheesecake, New York-style.


New York cheesecake med lingon

Botten:
75 g smör + lite extra till att smörja formen med
150 g Digestivekex
1 msk rörsocker, strö

Fyllning:
600 g Philadelphiaost
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa salt
2 ägg + en extra äggula
1 dl crème fraiche
1-1,5 dl frysta eller färska lingon

Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen i en form med avtagbara sidor med bakplåtspapper och smält smöret i en kastrull. Smörj papper och kanter med lite smält smör. Lägg kexen i en påse och krossa dem med hjälp av en brödkavel eller liknande. Blanda ner kexen och sockret i smöret. Tryck sedan ut ett jämt lager av kexblandningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna medan du gör fyllningen.

Höj ugnstemperaturen till 200 grader. Vispa osten ett par minuter tills den är krämig och har tjocknat något. Blanda i sockret, vaniljpulvret, saltet och mjölet lite i taget. Vispa i ett ägg i taget. Blanda ner crème fraîche, se till att det är väl blandat men överarbeta inte. Häll fyllningen över kexbottnen och strö över lingonen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 125 grader och bakan den ytterligare 25 minuter. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i ytterligare 30 minuter. Låt kakan vila i kylskåpet över natten innan det är dags att servera den.

Follow on Bloglovin

onsdag 25 september 2013

Fräsch citron- och limepaj, Månadens sötsak.




Här kommer mitt bidrag till Månadens sötsak som är en bakutmaning utlyst av Söta saker. Temat för september månad är Citrus och jag har valt att göra en av mina favoritpajer. Receptet är dock inte mitt utan tagit från Arla.se. Pajen görs med fördel en dag i förväg och förvaras i kylskåpet tills det är dags att servera.

Deg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft från en stor lime och en citron

Blanda mjöl, socker och smör till en gryning massa, tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform eller en form med avtagbar kant. Låt vila i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner resten av ingredienserna och häll fyllningen i pajformen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Passa den noga så att den inte bränns, lägg på en bit folie om den riskerar att få för mycket färg. Låt kallna och servera den sedan med en klick lättvispad grädde.

Follow on Bloglovin

söndag 22 september 2013

Vandalorum och Mats Theselius

Idag tog jag och maken en tur upp till Vandalorum, ett konst- och designcenter beläget precis utanför Värnamo, för att se Mats Theselius-utställningen Universeum. Det har varit på agendan länge men inte förrän idag, sista dagen, fick vi tummarna loss. Mamma och pappa ställde upp som barnvakter och vi njöt av att få en dag för oss själva. Vi lämnade vårt lilla monster redan under gårdagen så vi hann även med Emma Svensson utställning om Kristian Gidlund som just nu pågår i Malmö.


Bilderna är tagna på Mats Theselius Unvierseum, Vandalorum 2013.


Högst på önskelistan just nu är en hall med något av dessa golv:







Det här skåpet gillade jag också:




Samtidigt pågick även en utställning av Karin Lindblom med ett minst sagt "kroppsligt" uttryck:



Follow on Bloglovin

Chokladkolapaj





Som ni säkert har förstått vid det här laget, gillar jag god mat som är lätt, snabb och enkel att tillaga. Den här pajen är inget undantag. Det enda som behövs är ett färdigt pajskal från frysdisken, en burk karamelliserad mjölk, ett mörkt choklad och en skvätt mjölk. Underbart god med få ingredienser. 


Chokladkolapaj

2 färdiga frysta pajskal, ett stort eller två portionsformar
1 burk karamelliserad mjölk, dulce de leche
100 g mörk choklad, 70%
en skvätt mjölk
vispad grädde och färska jordgubbar till servering


Förgrädda pajskalet enligt instruktionerna på förpackningen. Smält chokladen med en skvätt mjölk försiktigt i en kastrull på spisen. Tag ut pajskalet från ugnen och bred på ett tjockt lager karamelliserad mjölk. Bred sedan ut ett lager choklad ovanpå kolakrämen. Låt chokladen stelna.
Vispa grädden och servera till.

Follow on Bloglovin

lördag 21 september 2013

Sött en fredagskväll framför TV:n.






Enklast möjliga men som ändå stillar sötsuget, vad gör man då? Färdig chokladmousse, vispad grädde och karamelliserad mjölk (dulce de leche) så klart! Det, tillsammans med ett av de sista avsnitten av Dexter var precis vad jag behövde.


Follow on Bloglovin


torsdag 19 september 2013

Bröd bakat med baljväxter.







Det här är mitt absoluta favoritrecept när det gäller brödbak. Mycket näring och väldigt mättande, som gjorda för att packa ner i picknickkorgen eller som ett mättande mellanmål för små magar. Receptet kommer ursprungligen från ICA Buffé men jag har gjort om det en aning. Brödet blir väldigt saftigt och  genom att välja olika sorters bönor väljer du också vilken karaktär brödet ska få. Jag har fastnat för kikärtor eller sojabönor.

Bröd med baljväxter
250 g sköljda och avrunna bönor, linser eller ärter
5,5 dl filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
0,5 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
1 dl havregryn
1 dl vetekli
4 dl fullkornsdinkelmjöl
7 dl vetemjöl special

Mixa bönorna med två deciliter fil i en hushållsassistent. Tillsätt resten av filen och värm det lätt i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt en del av vätskan och rör ut jästen innan resten av ingredienserna blandas i. Kör i maskin i ca tio minuter. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen i 20-30 lika stora delar, rulla dem till bullar och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 min. Pensla dem med ägg innan de sätts in i ugnen. Grädda dem i ca 15 minuter mitt i ugnen. 


Follow on Bloglovin

måndag 16 september 2013

Gräddbullar med strössel




Länge har jag tänkt testa att göra egna gräddbullar och äntligen blev det verklighet. Jag hittade ett recept som såg trevligt ut här och sonen fick hjälpa till att dekorera dem med diverse strössel. Det var betydligt roligare att göra dem än att äta dem, för fy, vad tråkiga de blev. Sockret knastrade i tänderna och konsistensen blev inte alls bra och de säckade ihop när de skulle doppas i smält choklad. Inte alls någonting jag rekommenderar. Är det någon som har ett bättre recept att dela med sig av blir jag väldigt glad.


Follow on Bloglovin

lördag 14 september 2013

Chopped beef




Jag är i kötthimlen! Det här blev om möjligt ännu godare än pulled pork, undrar om det inte har blivit konkurrens om förstaplatsen över mina favoriträtter. Om inte smaken är nog för att övertala er om att testa det borde ni bli övertygade när ni inser hur lite jobb det är att tillaga maträtten. Det enda du behöver göra är att vända köttbiten då och då, annars sköter den sig själv med minimal ansträngning från dig.


En stor bit högrev med insprängt fett, ca 1,2 kg
Några matskedar god BBQ-sås

RUB
1,5 msk gult senapsfrö
2 msk paprikapulver
2 msk svartpepparkorn
2 msk salt
1 msk spiskummin
1 msk koriander
2 msk vitlökspulver

Mal senapsfrö och svartpepparkorn i en kryddkvarn eller krossa dem för hand i en mortel. Blanda med övriga kryddor. Klappa in köttet med kryddblandningen, det ska vara ett ordentligt lager men det kommer bli kryddor över till nästa gång. Låt det vila i kylskåpet över natten.
Tag ut köttet ur kylskåpet en stund innan du sätter på ugnen så att köttet inte är så kallt när du sätter in det i ugnen. Sätt på ugnen på 100 grader och sätt in köttet i en lergryta eller gjutjärnsgryta med lock som klarar att vara i ugnen. Låt köttet vara i ugnen i 5-6 h tills köttet faller isär när du tar i det. Vänd det med jämna mellanrum och ös vätska över det. Stäng av ugnen och låt köttet vila en stund innan du tar ut det och delar det med två gafflar i små trådiga bitar. Häll över lite grann av vätskan som bildats för att göra köttet ordentligt saftigt. Blanda i ett par, tre matskedar barbequesås.


Follow on Bloglovin

onsdag 11 september 2013

Smördegssnäckor med salami och kantareller




Till söndagens födelsedagsfirande gjorde jag de här supergoda och otroligt onyttiga smördegssnäckorna som tilltugg till välkomstdrinken (läs öl). En liten varning bör kanske utlysas eftersom de är försvinnande goda, gör fler än beräknat. Många fler.


Smördegssnäckor med kantarell och salami

100 g färska kantareller
smör till stekning
1 liten zucchini
80 g skivad vitlökssalami
200 g riven whiskeycheddar
1 tsk salt
nymald svartpeppar
200 g turkisk yoghurt
2 paket färsk smördeg

Borsta bort jord och smuts från kantarellerna, skär dem i mindre bitar. Förväll svampen i torr stekpanna,  lägg i en klick smör när vattnet har kokat bort och stek dem så att de får lite yta. Krydda gärna med lite vitpeppar och salt. Tag av från värmen och lägg över kantarellerna i en skål.
Skölj och hacka zucchinin i små bitar, stek dem med en klick smör i samma stekpanna tills de har blivit mjuka och fått lite färg. Lägg över dem i samma skål som kantarellerna.
Skär salamin i mindre bitar och lägg i skålen.
Riv osten grovt. Blanda ner salt, peppar och yoghurt i skålen. Nu har blandningen förhoppningsvis svalnat så pass mycket att osten kan blandas ner med övriga ingredienser.
Rulla ut smördegen, bred på ett lager av röran och rulla ihop från långsidan. Skär 1,5-2 cm tjocka skivor och lägg ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10-15 min, 225 grader. Servera dem ljumma.


När jag gjorde dem i söndags använde jag bara ett paket smördeg, vilket var dumt eftersom de snabbt tog slut. Däremot hade jag röra över som jag igår lade på ett paket färdig pizzadeg, en sådan deg som kommer i rulle och sedan rullas ut på en plåt. Det serverade vi på ett plockbord med en massa goda tillbehör. Självklart är det ljusår godare att göra egen deg, men en vardag där maten ska gå snabbt kan en färdig deg vara räddningen. Blanda ut röran med lite extra turkisk yoghurt om den har stått och blivit "hård" då blir den lättare att breda ut.




Follow on Bloglovin

måndag 9 september 2013

Födelsedagskalas med mousse- och curdtårta
















Oj! Hur blev det redan 34 år? Medelålders så det ryker om det. Annars är trettio en väldigt trevlig ålder, ung och fräsch med lite lagom rynkor men med mer erfarenhet än det glada tjugo, eller?;)
Jag testade att göra bottnen på ett nytt recept. Sjukt bra blev den, saftig och god.
Till fyllning två fuskade jag och gjorde latmaskvarianten med färdig hallonmousseblandning från Strössel och annat. Det gick att byta ut en del av vispgrädden till turkisk yoghurt för att få en lite friskare och mindre söt variant, annars är jag inte så mycket för pulvervarianter men den här smakade långt över förväntan. Om jag ska beställa därifrån igen ska jag passa på att klicka hem några olika smaker att ha hemma. Jag blev annars lite avtänd på att handla från dem igen eftersom de skulle ha 150 kronor i fraktavgift (DHL 60 kr) men nu när jag gick in och kikade igen så såg jag att de har tagit bort det och ersatt det med 60 kr. Låter betydligt mer rimligt.


Bästa tårtbottnen
2 ägg
150 g standardmjölk
200 g vetemjöl
200 g strösocker
5 g vaniljsocker
10 g bakpulver
0,5 tsk salt
125 g rumstempererat smör


Fyllning 1:
1 sats kiwicurd. Receptet hittar ni här men byt ut jordgubbarna mot kiwi och skippa basilikan.
3 dl vispgrädde
1 knivsudd bakpulver

Fyllning 2:
50 g moussepulver, hallon
50 ml ljummet vatten
175 g vispgrädde
75 g turkisk yoghurt


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ut äggen och mjölken i en skål. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan skål eller bunke. Blanda ner smöret i mjölet och vispa ihop det till en grynig massa. Rör sedan ner vätskan i resten, blanda väl men försiktigt. Klä två formar, ca 20-22 cm diameter, med bakplåtspapper i bottnen och smöra dem väl. Fördela smeten jämnt och grädda dem i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka så att de är klara.
Låt svalna ordentligt innan du med en kniv delar dem längs med till två bottnar vardera (eller om en av dem har blivit lite tunnare går det bra att bara dela den ena bottnen).
Gör fyllningarna. Vispa 3 dl vispgrädde och lite bakpulver till första fyllningen och blanda den med curden. Lite bakpulver i grädden gör att det går att vispa grädden hårdare utan att det blir smör. Fördela fyllningen på en botten och lägg sedan på en botten till innan du blandar ihop hallonmoussen enligt instruktionerna på förpackningen. Fördela moussen på nästa lager och toppa sedan tårtan med den tredje och sista bottnen. Har du fyra bottnar lägger du ytterligare ett lager curdgrädde. Låt tårtan stå till sig i kylskåpet till dagen efter då du spacklar den med vispad grädde och garnerar den som du vill ha den.



Follow on Bloglovin

fredag 6 september 2013

Mjölkchokladcookies och 5:2-middag en helt vanlig fredag


Torsdag och planerad fastedag, då blir det istället en VAB-dag och min fasta fick skjutas upp till fredagen istället. Det är absolut inga problem alls att hålla de här dagarna med minimalt med mat - när jag jobbar. Hemma vill jag inte gå utan mat. Det här med att vanan är svår att bryta, jag började dagen med intentionen att äta frukost och sen en tallrik fil till lunch, allt inom 500-kalorigränsen, men upptäckte att jag gång på gång var på väg att stoppa något i munnen, en liten bit smörgås, lite ost, en bit skinka, en godisbit, en banan osv. Sen undrar jag vad man gör när man har "tvångsarrest" hemma med sjukt barn? Dessutom heldag. När böckerna är lästa, filmerna är sedda, pärlorna uppträdda på en tråd och pusslen lagda? Baka är ett naturligt svar från mig, men inte på en fastedag. Nix, veckans andra fastedag fick bli uppskjuten en dag. Till en fredag, vilken nitlott. 
Kompromissen blev den här...


Mjölkchokladcookies
...på torsdagen


2 ägg
1 dl strösocker
0,75 dl farinsocker
75 g smör
200 + 100 g mjölkchoklad
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 g Mariekex

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker poröst. Smält smör och 200 g choklad på svag värme i en liten kastrull, rör noga så att det inte bränns. Blanda ner chokladblandningen i äggblandningen. Sikta i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och blanda varsamt. Hacka 100 choklad och krossa kexen. Blanda ner dem i smeten. Klicka ut tjugo jämnstora högar på en plåt klädd med ett bakplåtspapper. Om man vill roa sina barn kan man strö över lite färgglatt strössel innan kakorna sätts in i ugnen. Grädda kakorna mitt i ugnen i 7 minuter, de ska bli lite sega och inte hårda och knapriga. Låt dem svalna på plåten.








...och på fredagen:
Kyckling med ugnsrostade rotfrukter




100 g rödlök
100 g gula och lila morötter
100 g rödbetor
100 g röd paprika
1 tsk olivolja
flingsalt
100 g färdiggrillat kycklingkött utan skinn

=

390 kcal

Det visade sig att det inte alls var någon nitlott att fasta på en fredag. Jag valde att förlägga alla mina kalorier på ett och samma mål - middag på kvällen tillsammans med familjen (som fick lyxa till det med färdigbearnaise). 
Skär grönsakerna i jämna bitar och lägg dem i en ugnsform. Droppa över olivoljan och blanda väl, strö över lite flingsalt. Baka grönsakerna i mitten av ugnen på 200 grader tills de är mjuka. Känn med en sticka. Kycklingen köpte jag färdig på ICA och åt den kall.


Follow on Bloglovin

onsdag 4 september 2013

Höstmys och het chili







En het chili är precis vad som behövs när dagen blir kortare och kvällen kommer tidigare och tidigare. Ett tänt ljus, ett glas vin en vanlig onsdag och två minuters lugn och ro när barnet har lagt sig. Känn dig fri att slösa så mycket du vill på chilipepparn, torkade chiliflakes eller vad du nu väljer att hetta upp din gryta med. Jag kör barnvarianten och kryddar efteråt med cayennepeppar. Servera chilin med nybakat bröd och ha i så mycket bönor i olika varianter du vill. 
På en krog i Malmö blev jag en gång serverad en grymt god chili con carne med stora bitar soltorkade tomater i. Helt otippat gott var det. Försent kom jag på att jag sedan dess brukar ha i soltorkade tomater när jag gör chili, så det fick helt enkelt gå utan. Testa gärna, ni lär inte ångra er.


Chili con carne
2 gula lökar
2-3 pressade vitlöksklyftor
500 g blandfärs
olja till stekning
1 burk finkrossade tomater (400 g)
några dl vatten
cayennepeppar
1 burk svarta bönor

Skala och hacka löken. Stek den mjuk i oljan i en stor stekgryta, tillsätt färsen och vitlöken och bryn det tillsammans med kryddblandningen. Häll på en burk tomater och en skvätt vatten, men se till så att det inte blir soppa av det. Koka ca 20-30 minuter. Smaksätt med cayennepeppar efter behag. Öppna burken med bönor och häll ner dem i en sil eller ett durkslag. Skölj noga. Blanda ner bönorna i chilin precis innan servering. 


Follow on Bloglovin

tisdag 3 september 2013

Köttgryta med smak av ädelost




Fördelen med att hösten officiellt är här är att det är tid för långkok och "ordentlig" mat igen. Till kvällsmat blev det en mustig nötköttsgryta med salami och svamp med smak av ädelost. Egentligen avskyr jag all form av grön- eller blåmögelost och klarar inte att få ner en bit av mat tillagad med det men den här grytan blev faktiskt riktigt god. En halv flaska överblivet rödvin ligger som bas i grytan, perfekt om du liksom jag har svårt att dricka upp hela flaskan innan den blir dålig. 


Köttgryta med ädelost

2 gula lökar
20 gram hackad vitlök
700-800 g högrev
olja till stekning
en halv flaska rödvin
2 tärningar köttbuljong eller mörk ox-
4-5 morötter
100 g salami i bit
200 g champinjoner
3 msk svartvinbärsgelé
100 g grönmögelost
1 msk soja eller colorit
färsk eller torkad timjan
3-4 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraîche
1 liten burk oliver med kärnor
salt och svartpeppar
Maizena

Skala och hacka löken, stek den tillsammas med vitlök och olja i en stekgryta. Lägg i köttet och bryn det innan du häller på vinet och buljongtärningarna. Tillsätt morötterna och koka köttet i ca 1,5 timme tills köttet nästan är mört. Lägg i salami, skivad och skuren i kvartar, och champinjoner, också de skurna i kvartar samt gelé, ost, soja, timjan och matlagningsgrädde. Koka i ytterligare en dryg halvtimme eller tills köttet är mört och fint. Blanda ner crème fraîche och oliver precis innan servering och smaka av med salt och peppar innan du reder den med Maizena. Servera med fullkornsris.



Follow on Bloglovin

måndag 2 september 2013

Inlagd rödlök




Måndag, det vill säga fastedag 1, vecka 3. Denna veckas invägning resulterade konstigt nog inte i någon viktuppgång utan ett lite tråkigt stillastående. Med tanke på vad jag tryckte i mig i går och under hela veckoslutet är det helt otroligt att jag inte gått upp i vikt, det får jag väl vara nöjd med.
Till lunch åt jag tre deciliter lätt A-fil (45 kcal/dl) med 45 g Paulúns granola (170 kcal). That's it. Nu sitter jag här lite hungrig och hängig efter en stressig arbetsdag, det märks direkt att jag har ätit mer än vad jag borde de senaste dagarna och kroppen vänjer sig så snabbt vid att få i sig onödigt mycket onyttig mat.
Här delar jag med mig ett recept på ett måste till min favoritmat; pulled pork. Vi åt pulled pork i hembakat pitabröd för några dagar sedan och då gjorde jag den här snabbinläggningen.


Inlagd rödlök

1 rödlök
0,5 dl ättiksprit, 12%
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Skala och skiva rödlöken och lägg den i en burk eller en bunke. Blanda ut sockret i ättiksprit och vatten. Häll över rödlöken. Gör inläggningen minst en timme innan servering.


Follow on Bloglovin